Helyi közélet

2016.10.13. 13:29

Országos összefogás részese Kisvárda, Csorba Dávidért

Kisvárda - Fogjunk össze Dávidért, hogy láthassa a napot, hallja a madarak énekét, hogy érezze és lássa milyen hatalmas és nagy körülötte a világ.

Kisvárda - Fogjunk össze Dávidért, hogy láthassa a napot, hallja a madarak énekét, hogy érezze és lássa milyen hatalmas és nagy körülötte a világ.

Jótékonysági est lesz október 21–én a Parish Bull Hotelben, Csorba Dávidért, este hét órától. Az este belépője 5700 forint, mely egy vacsorát is tartalmaz.

–A kis „Hősért” csinálom –kezdte beszélgetésünket Lengyel Tímea az est védnöke, s rendezője. Mikor megismertem őt és fantasztikus édesanyját, aki a nap 24 órájában ápolja, eldöntöttem–valahogyan segíteni kell nekik. Mennyire hálásak is lehetünk mi emberek, mert ami nekünk mindennapi, az neki már elérhetetlen. De!– mosolyog, küzd, nem adja fel! Szeretné látni szemével a kinti világot, érezni a nap melegét az arcán, érezni a szél simogatását, az esőt.

Lélegeztető gép lett a béklyója

Dávid 23 éves, 4 éves kora óta a Duchenne–féle izomsorvadásos kórban, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Nyolc éves korától tolószékben élt. Élete már két éve teljesen megváltozott. A lélegeztető gép lett a béklyója, mozogni nem tud. A beültetett kanül miatt már beszélni sem tud. Senki nem maradt mellette, csak az édesanyja. Aki hazavitte és éjt–nappallá téve ápolja. 23 évesen a négy fal között él. Nincs kapcsolata a külvilággal, csak a virtuális hálón a közösségi oldalon keresztül. Segítséget kér, hogy könnyebben viselhesse betegségét, s ez által elviselhetőbb legyenek a mindennapjai.

Lélegeztető gépes mobil kerekesszék

–Egy olyan speciális kocsira lenne szükségük, –mondja az est védnöke Lengyel Tímea–, amivel a lélegeztető gépet is hozzákapcsolva, kivihetnék időnként Dávidot a természetbe, mert csak az ablakon át láthatja a világot. Ezért szervezem ezt a jótékonysági estet Kisvárdán a Párish Bull Hotelben. Az est kezdetekor a „Kánai Menyegző Templomában” Filep Xavér orgonajátékával töltődhetnek fel a megjelentek. A koronateremben Lelesziné–Tóth Emese énekes szívhez szóló dalait követően, Dégi Zoltán előadásában egy prózai művet hallhatunk. A Délibáb tánccsoport retro formációt ad elő. A Fényeslitke-i színjátszó csoport tovább álmodja az „indul a bakterházat”. A koronatermi műsor előtt Dávidot egy projektor és a modern technika segítségével, élőben behozzuk egy pár percre. Köszöntjük, és Ő is ezt teszi majd.

Az este egész ideje alatt Kótics Ferenc remek grafikái is megtekinthetőek lesznek. Az est további részében vacsora, éjfélkor is, és Kelemen István kitűnő zenészünk segítségével, táncmulatság, ameddig bírjuk.

Az est bevételével szeretnénk támogatni a lélegeztető gépes kerekesszék megvásárlását. Bízom és hiszem, mely ma is igaz, hogy: legszebb cél e földi létben, ember lenni mindig minden körülményben –mondta befejezésül Lengyel Tímea.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában