Helyi közélet

2016.10.11. 07:17

Tüzelőkörkép: van, ahol drágult, s van, ahol nem

Nyíregyháza, Nyírbátor - A legtöbben a jó tűzifára esküsznek, de csak visszafogottan vásárolnak.

Nyíregyháza, Nyírbátor - A legtöbben a jó tűzifára esküsznek, de csak visszafogottan vásárolnak.

Nemrég egy olvasónk elpanaszolta lapunknak, hogy apróhirdetés alapján fát rendelt, s a kért 40 mázsa helyett alig 25–30-at vittek ki neki. A biztonság kedvéért áthívta a szomszédokat, ám azok se taksálták többre a 45 mázsá­nyinak mondott rakományt. Ráadásul amikor arra kérte a szállítót, mérjék le az árut, különben nincs üzlet, még a fuvarosnak állt feljebb. Pedig a megrendelő minden plusz költséget bevállalt.

Bőséges a választék

Sajnos a fogyasztóvédelemnél se foglalkoztak az asszony panaszával, s a NAV-hoz is hiába fordult. – Már máskor is rendeltem ettől az erdészettől tűzifát, de ennyivel még nem vertek át – tette hozzá elkeseredetten, nem találva nyugalmat amiatt sem, miért nem lehet az ilyen visszaéléseknek elejét venni. S bár nem hagyta magát félrevezetni, mehetett máshova tűzifa után.

A nyár múltával sokan keresik fel szerkesztőségünket az ilyen vagy ehhez hasonló történetekkel. Mert ha pontos a mérés, magas az ár, az olcsó „húsnak” viszont mindenki maga issza meg a levét. Ám hogy tisztább képet kapjunk, szétnéztünk a legális piacon, mennyi is az idén az annyi.

Az gyorsan kiderült: a megyeszékhelyen és vidéken egyformán felkészültek a télre, s bőven van választék. Nyírbátorban például tűzifából minden igényt ki tudnak elégíteni, legyen szó tölgyről, nyárfáról vagy akácról, az utóbbit mindjárt ötféle kiszerelésben – vékony, vastag guriga, aprított, hasított, s kandallófaként – is kínálják. A gyengébb nyár mázsájáért 1800 forintot, a legjobb hasított akácért 2900-at kérnek. A fát jobban is viszik, tudtuk meg Nagy Évától a Bátor Tüzép cégvezetőjétől, aki elmondta azt is, hogy szénből szintén a 3000 forint körüli olcsó magyart keresik, csak azt nehéz beszerezni.

– A fa nemcsak az ára miatt keresettebb, de a salakja is kevesebb, s jobban szeretik az emberek. Állandó beszerzőkkel, kereskedelmi partnerekkel tartjuk a kapcsolatot, akik folyamatosan szállítják a magyar erdőkből a tűzifát. Igaz, a száraz áru már elfogyott, de az akác kissé vizesen is jó, s nem jelent gondot a vevőinknek, ha friss vágású a termék – tette hozzá mindjárt, majd elárulta azt is, hogy meglehetősen nagy a vonzáskörzetük, s a helybeli vevőkön kívül Nyíregyházáról, Baktalórántházáról, Ófehértóról is ellátogatnak hozzájuk a vásárlók.

A nyíregyházi Betomix Tüzép Kft. munkatársa, Kovács Sándor azzal fogadott: a vegyes akác tűzifa ára nem változott a tavalyihoz képest, az idén is 3300 forint mázsája.

– De ebben már a 27 százalékos áfatartalom is benne van – figyelmeztetett –, miközben az újságokban áfa nélküli árakkal csalogatják a vevőt, s így is adják el, ami törvénybeütköző – panaszolta.

Ragaszkodna a fabriketthez

– Egyébként nyárfánk már nincs, nem éri meg vele foglalkozni, de az akácon kívül akár aprított bükköt is találnak a vevőink 3500 forintért. Ráadásul nálunk a fa csontszáraz, mivel tavasszal készleteztünk. A jó száraz bükk és az akác 35 százalékkal könnyebb a vizesnél, de így a legjobb a fűtőértéke – figyelmeztetett, majd elmondta: a szenük is kiváló, s még tavalyi áron kapható. Van egy kevés borsodi diójuk, még 2780 forintos, akciós áron, a sokkal jobb orosz barna dió viszont már 5050-ért vihető csak el.

Persze kínálnak olyan lengyel szenet is 7620 forintért, aminek a fűtőértéke eléri a 6500 kilokalóriát. Vigyázni is kell vele, könnyen megolvasztja a gyengébb kazánokat. Aztán kiderül: a többség a gyenge, olcsó lignitet keresi, s jól mutatja a jövedelmi helyzetet, hogy utánfutóval jönnek, vagy egy-egy zsákkal vásárolnak, remélve, hogy egy hétig kitart.

– Csak a legszegényebbnek tartott réteg nem aggodalmaskodik – mondja nevetve –, az áruházból veszik hatezerért a préselt fabrikettet, mert nem jó nekik a 3300 forintos akác.

Ne használjuk szemetesnek a kandallót!

– Sokan a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban vagy a szenes kályhában égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, s ezt feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében teszik. Ez jogszabályba ütköző, nagy mértékben szennyezi a környezetünket, károsítja egészségünket, ráadásul életveszélyes! – figyelmeztetett Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

– Szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Az ide vonatkozó kormányrendelet megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít, és bírságot szabhat ki, hiszen a tűzre dobott háztartási hulladékokból olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új, mérgező vegyületeket létrehozva és a levegőbe kerülve, a talajba, a növényzetbe és az élővizekbe is beépülnek. A mérgező anyagok légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, elősegíthetik rosszindulatú betegségek kialakulását, károsíthatják a veséket, elpusztíthatják az agysejteket, megtámadhatják a tüdőt és a májat. Csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig minden alkalommal bízzuk szakemberre! – tanácsolta a megyei szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában