Helyi közélet

2016.10.03. 15:35

Vígan megél a homokon

Nyíregyháza - Úgy érzem, az első évben jó termés várható – vélekedett Bánszki Ferenc.

Nyíregyháza - Úgy érzem, az első évben jó termés várható – vélekedett Bánszki Ferenc.

Nagy fába vágta a fejszéjét a Nyíregyházán élő Bánszki Ferenc. A megyeszékhelyen gazdálkodó férfi úgy döntött: enged a Nyírségi Édesburgonya Kft. csábításának, és a „piros krumpli” termesztésébe kezd. Mint azt lapunknak elmondta, egy cseppet sem bánta meg.

– Tavasszal döntöttem úgy, hogy elkezdek foglalkozni az édesburgonyával. Hallottam, hogy Ásotthalmon már komolyan belevágtak a zöldség termesztésébe, gondoltam, én is szerencsét próbálok – mondta el lapunk érdeklődésére a megyeszékhelyen élő gazda, aki hozzátette: meglepte, hogy az édesburgonya tökéletesen megterem a nyírségi homokban.

Átnyargalt a batátára

– Úgy érzem, az első évben kiváló termésem lehet – fogalmazott Bánszki Ferenc, aki az elmúlt években kukoricával és napraforgóval is foglalkozott, most azonban úgy tűnik, leteszi a voksát a batátaként is emlegetett édesburgonya mellett.

– A dugványokat májusban, illetve június elején ültettem el, a vízen és a napsugarakon kívül semmi mást nem kívántak – mondta a nyíregyházi gazda, aki a betakarítást október közepére tervezi.

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert a Nyírségi Édesburgonya Kft. felvásárolja tőlem azt, amit sikerül megtermelnem. Bizakodásra ad okot, hogy a nyírségi ­homokban kiválóan megterem a növény – fogalmazott Bánszki Ferenc, és hozzátette: az elsőként megérett néhány darabot (amiből egy egész láda jött össze) kivitte a piacra.

– Nagyon jó keletje volt, főként annak fényében, hogy az édesburgonyának a multiknál 600 forintnál kezdődik az ára – közölte a nyíregyházi gazdálkodó, aki ezer négyzetméteren, 1800 batátapalántával fogott bele a növény termesztésébe.

– A mostani kilátások azt mondatják velem, hogy a batátával hosszú távra tervezek – fogalmazott Bánszki Ferenc.

Információk, adatok

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért ter­mesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában