Helyi közélet

2016.11.30. 16:36

A csillagfürttől egészen a zöldtrágyáig

Nyíregyháza - A hazai vetésszerkezet az elmúlt évtizedekben jelentősen leegyszerűsödött.

Nyíregyháza - A hazai vetésszerkezet az elmúlt évtizedekben jelentősen leegyszerűsödött.

Szakmai napot rendeztek a Debreceni Egyetem nyíregyházi kutatóintézetében kedden délelőtt.

Az eseményen többek közt szóba került a zöldtrágya keverékek megfelelő gyakorlati alkalmazása, fény derült a talajbiológiai folyamatok jelentőségére a tápanyag-utánpótlás szempontjából, a szakemberek a csillagfürt környezettudatos gazdálkodásban betöltött szerepét is alaposan kivesézték, dr. Zsombik László igazgató pedig az általa vezetett kutatóintézetről beszélt.

A szakember kiemelte: jelentős szerepet töltenek be a hazai, illetve a térségi növénytermesztésben, az intézet révén nemesített és fenntartott fajták különféle alternatívát nyújtanak az ágazatnak. Több évtizedes és máig folyamatos nemesítési munkájukat jól jellemzi, hogy húsz növényfajból közel ötven elismert fajtával rendelkeznek és több mint hatvan növényfajta állandó nemesítését végzik.

Biológiai diverzitás

Az intézetigazgató szerint a hazai vetésszerkezet az elmúlt évtizedekben jelentősen leegyszerűsödött, ezért fontos cél a biológiai diverzitás fenntartása, mely során jelentős hangsúlyt kell fektetni a hagyományos nagyüzemi növényektől eltérő, tájba illeszkedő fajok termesztési gyakorlatának kidolgozására.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában