Helyi közélet

2016.11.08. 13:20

A Prima díj megyei jelöltjei: Illyés Ákos - Eszébe sem jutott soha, hogy egyszer ő is jelölt lehet

Nyíregyháza - Szerencsésnek érzi magát, mert egész életében arra vágyott, hogy színpadon állhasson és ez teljesült is.

Nyíregyháza - Szerencsésnek érzi magát, mert egész életében arra vágyott, hogy színpadon állhasson és ez teljesült is.

Illyés Ákos egy kicsit olyan, mint a legkisebb fiú a mesében, aki kitartó, kemény munkával és alázattal elnyerte a királylány kezét. A Móricz Zsigmond Színház művészét egész életében a színpad semmi máshoz nem hasonlítható atmoszférája lengte körül. A legendák szerint már nyolc hónapos korában részt vett az édesapja és társai alapította Bessenyei Színkör próbáin, több előadásukban is feltűnt, tehát a világot jelentő deszkákon cseperedett fel.

Számtalan karakter bőrében

– Verebes István 1993-ban az Othellóhoz keresett statisztákat. Beválogattak engem is; ahogy később még néhány előadásba. Közben mindig állást kerestem, mert nehéz volt összeegyeztetni a munkát a színházi próbákkal. Egy nyáron Boldizsár Zsolt színpadmester szólt, hogy lenne díszítőmeló. Természetesen elvállaltam, és az azt követő öt évben ezzel párhuzamosan egyre komolyabb szerepeket kaptam, míg végül 2004-ben Tasnádi Csaba direktor szerződést ajánlott – meséli Ákos, aki azóta számtalan jelentős karakter bőrébe bújhatott már. Több darabban is játszik, az elmúlt hetekben a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Józsefjeként láthatják a nézők.

Körön kívül érezte magát

Nem tagadja: borzasztóan meglepte, hogy esélyes a Megyei Prima Díjra Magyar színház- és filmművészet kategóriában.

– Éppen Nagykállóból tartottam hazafelé, amikor hívtak, hogy elfogadom-e a jelölést. Teljesen lefagytam. Mondtam, hogy persze és köszönöm… Minden évben figyelemmel kísértem, hogy kik a jelöltek, együtt örültem azzal, aki megkapta, de mindig kívül éreztem magam ezen a körön. Eszembe sem jutott soha, hogy egyszer én is köztük lehetek, ezért is ért váratlanul a hír.

– Számomra az a legértékesebb, hogy azt csinálhatom, amit imádok, amibe szerelmes vagyok, hiszen egész életemben arra vágytam, hogy színpadon állhassak, és szerencsére ez meg is adatott.

– Megnéztem a jelölteket, és úgy gondolom, hogy egytől egyig mindannyian megérdemelnék a díjat. Nekem már az hatalmas elismerés, hogy egyáltalán felkerült a nevem a listára.

KM-CsA

Névjegy

1978. január 18-án született. Mielőtt színész lett, dolgozott többek között pincérként, volt sofőr, expeditőr, csapos, majd színházi díszítő.

A Kelet-Magyarország napilap olvasóinak szavazatai alapján 2012-ben elnyerte a Kelet színésze díjat. Tanít a nagykállói drámatagozaton, színkört vezet Tiszalökön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában