Helyi közélet

2016.11.18. 10:19

Emmi: jóval több pénz juthat a szociális ágazatban dolgozóknak jövőre

Budapest - Ágazati számítások alapján a jövő évi, a bértáblában és pótlékokban megmutatkozó bértöbblet jelentős béremelést eredményezhet a szociális területen dolgozóknál - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Budapest - Ágazati számítások alapján a jövő évi, a bértáblában és pótlékokban megmutatkozó bértöbblet jelentős béremelést eredményezhet a szociális területen dolgozóknál - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának közleménye emlékeztet, hogy 2014 nyara óta folynak tárgyalások a több ezer munkavállalót képviselő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével. Mint írták, a legutóbbi találkozón az ágazati kollektív szerződésről, az anyagi megbecsülésről és arról a javaslatról egyeztettek, hogy a szociális munka napját munkaszüneti nappá nyilvánítanák.

A közlemény idézi Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárt, a sztrájktárgyalásokra kijelölt állami vezetőt, aki az egyeztetésen elmondta, hogy a jövő évi, a bértáblában és pótlékokban megmutatkozó bértöbblet jelentős béremelést eredményezhet a szociális területen dolgozóknál. Nagy szükség van az elismert és motivált szakemberekre, mert más ágazatokhoz hasonlóan e területen is munkaerőhiány van - emelte ki a helyettes államtitkár.

Az egyeztetésen mindkét fél egyetértett abban, hogy a jövőben a szakápolási központokban foglalkoztatott, egészségügyi szakképzettséghez kötött munkakörben, de szociális ágazatban dolgozók bérezése nem maradhat el a hasonló munkakörben dolgozó egészségügyi alkalmazottakétól.

A közlemény szerint a felek "okafogyottnak ítélik egyes szervezetek ágazati követeléseit". Felhívják a figyelmet arra, hogy a decemberre munkabeszüntetést hirdetők szándékukat hivatalosan nem jelentették be, a sztrájkról nem kezdeményeztek egyeztetést a kormányzattal, és nem folytattak tárgyalást az elégséges szolgáltatások köréről sem.

Ennek alapján a kormány a sztrájkfelhívást "jogellenes és felelőtlen lépésnek értékeli" - olvasható a tárca tájékoztatásában.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete november 10-én közölte: országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában