Helyi közélet

2016.11.30. 16:38

Közösen védik a pálinkát

Újfehértó - Első alkalommal vonulnak fel együtt a hazai és a határon túli pálinka lovagrendek.

Újfehértó - Első alkalommal vonulnak fel együtt a hazai és a határon túli pálinka lovagrendek.

Tagadhatatlan tény, hogy a magyar gasztronómiának szerves része a ma már hungarikumnak számító pálinka. Mind a gyártóknak, mind a fogyasztóknak érdekük, hogy minél jobb minőségű italt önthessünk a poharakba, s hogy a pálinka elfoglalhassa megérdemelt és méltó helyét a nemzeti italok sorában. Számos állami és civil szervezet – ez utóbbiak között több pálinka lovagrend is – azért dolgozik, hogy ez valóban így legyen, hiszen ez a 100 százalékban hazai gyümölcsből készült nedű sok mindent jelent a magyar népnek. Nemcsak egy termékről van szó, hanem egy sokrétegű hagyományról és kulturális ajándékról. A mértékletes pálinkázás pedig egy olyan „szertartásforma”, amit érdemes ápolni.

Szent Miklós a védőszent

A jó minőségű pálinka megbecsülését és népszerűsítését szolgálja az is, hogy immár évek óta december 6-a a magyar pálinka napja, ugyanis Szent Miklós püspök a pálinkafőzők védőszentje. Ebből az alkalomból két nappal korábban, december 4-én rendhagyó szentmisét tartanak az újfehértói görögkatolikus templomban. A nem mindennapi, különleges rendezvényen első alkalommal vonulnak fel együtt a hazai és a határon túli pálinka lovagrendek: a megyénkben már jól ismert Szabolcsi Pálinka Lovagrend és a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, továbbá a Bükki Pálinka Lovagrend, a Szlovákiai Pálinka Lovagrend, az Erdélyi Pálinka Lovagrend, a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend, a Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület, illetve a rendezvény szervezőjeként a Magyar Pálinka Lovagrend.

A Magyar Pálinka Lovagrend immár tizedik éve december 6-át tartja az év egyik legfontosabb napjának. Kezdetben pálinkát osztogattak az országhatáron az uniós szomszédjaink felől érkezőknek, majd 2007-től rendszeres szentmisével köszönik meg az évet. Tavaly egy dunántúli kápolnában tartották a megemlékezést, ebben az évben azonban úgy döntöttek, hogy Újfehértó legyen az ünnepség központja, hiszen az egyik földrajzilag eredetvédett pálinka, az újfehértói meggypálinka ehhez a településhez kötődik.

Szocska Antal Ábel, a nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzója celebrálja majd a vasárnap 10 órakor kezdődő szentmisét, amelyen részt vesz a rendezvény díszvendégeként Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve dr. Nagy István parlamenti államtitkár. A szertartáson lesz még pálinkaáldás és ikonszentelés, lovagavatás, valamint érdemrendeket is átadnak a pálinka minőségéért és népszerűségéért sokat dolgozóknak.

Jótékonysági árverés

– Nagy megtiszteltetés, hogy ennek a nagyszabású rendezvénynek Újfehértó adhat otthont. Történelmi mérföldkőnek számít a találkozó, hiszen magyarországi és határon túli pálinka lovagrendek még sohasem ünnepeltek együtt – mondta el érdeklődésünkre házigazdaként Papp József, az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. – Emeli a rendezvényünk rangját, hogy személyesen Szocska Antal Ábel apostoli kormányzó vezeti majd a szertartást. Mivel Szent Miklós nemcsak a mi védőszentünk, hanem a gyermekek ajándékozója is, mi sem érkezünk üres kézzel erre a szentmisére. A lovagrendek tagjai jótékonysági pálinka árverést tartottak, s az összegyűlt több mint félmillió forintot szociális célokra felajánljuk a görögkatolikus egyháznak, s a szentmisén ezt az összeget átadjuk Ábel atyának.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában