Helyi közélet

2016.11.27. 12:07

„Na, így kell ezt csinálni!”

Nyíregyháza - Nagylucskay László családi háza még egy japán professzor érdeklődését is felkeltette.

Nyíregyháza - Nagylucskay László családi háza még egy japán professzor érdeklődését is felkeltette.

Büszke vagyok arra, hogy 1975-ben, azaz 26 éves koromban Bán Ferenccel dolgozhattam együtt. A Nemzet Művésze díjjal nemrégiben kitüntetett szakember akkoriban kért fel a művelődési ház épületgépész tervezőjének – emlékezett vissza pályája kezdetére Nagylucskay László, majd hozzátette: a megyei tervezőiroda főmérnöke, Scholtz Béla (aki a művelődési ház statikus tervezője volt) az ifjú épületgépész számításaival felkereste Várjon Dénes országos klímatechnikai szaktekintélyt, aki Nagylucskay László megtervezett rendszereire csupán annyit mondott: „Na, így kell ezt csinálni!”.

– Ekkor sikerült először a befújt és elszívott levegő adiabatikus nedvesítésével és lemezes hővisszanyerővel légtechnikai rendszert tervezni, hiszen a hűtőgépes rendszer tiltott volt akkoriban. A ’80-as évek elején már foglalkoztam napenergiával, padlófűtéssel, abszorpciós hűtések és gázmotoros energiaközpontok tervezésével. 1986-ban megépítettem a passzív és aktív napenergiás családi házamat, melyet Okumura japán professzor (az OM-Solar rendszer atyja) is megtekintett több egyetemi kollégájával. A házért az Év lakóháza-díjat és az energiatudatos épület megtervezésért miniszteri dicséretet kaptam – utazott vissza egy kicsit az időben Nagylucskay László, aki 1982-ben vált ki a megyei tervezőirodából, majd Erdei László (aki jelenleg Sydneyben él, ahol ledoktorált és a helyi egyetemen tanít) mélyépítő mérnök hathatós közreműködésével, valamint további 36 kollégájával (köztük Bán Ferenccel) közösen megalakította az Optimal Tervező Kisszövetkezetet.

Szakágankénti cégek

– Itt a tervezés mellett az elnöki teendőket is elláttam, fővállalkozásban uszodai vízforgató berendezések létesítésével is foglalkoztunk. A kisszövetkezetből 1990-ben több különálló, szakágankénti céget hoztunk létre, ahol én az épületgépészetet vittem tovább Optimal+ Kft. néven – mondta lapunknak Nagylucskay László, akinek több találmányát jegyezte be és szabadalmaztatta az Országos Találmányi Hivatal a légtechnika, az energetika és a vízgépészet területén. – A tervező cégben az elmúlt 20 év során több olyan fiatal mérnök dolgozott velem, akiknek diplomamunkáinál konzulensként működtem közre. Jelentős épületek épületgépészetét terveztem együtt többek közt Hanusi Jánossal, Timár Tamással, Bánszki Richárddal, Simon Tibor Rolanddal, akik egy-egy szakágat önállóan terveztek. Ilyen közös munka volt például a bükfürdői Répce Gold Hotel, a hajdúszoboszlói Aquasol Hotel, a Nyíregyházi Egyetem Mezőgazdasági Karának épületegyüttese vagy a székesfehérvári kórház épületgépészete. Ezeknek a fiataloknak köszönhetően én magam is gyarapítottam a tudásomat, bővítettem számítógépes ismereteimet, megtanultam például az AutoCad nevű programmal tervezni.

Nyugdíjba vonulásom után, családi vállalkozásban folytattam tervezői és szakértői tevékenységemet a korábban velem dolgozó fiatalok bevonásával, akik azóta önálló cégeket alapítottak. A pályám alatt nagy segítséget kaptam feleségemtől, akivel az 1982-es kisszövetkezet alapításakor kötöttünk házasságot. Ő biztosította számomra, hogy a szakmának szenteljem időm nagy részét. Egy gyermekünk van, Nóra, aki gazdaságdiplomáciai szakon szerzett közgazdász diplomát.

KM-TG


Névjegy

Nagylucskay László: 1967-ben érettségizett Nyírbátorban, az orvosi egyetemre nem vették fel helyhiányra hivatkozva. A BME pótfelvételit nem hirdetett, így a Szabó Ilonka utcai Épületgépész Felsőfokú Technikumba jelentkezett (1967-ben semmilyen műszaki főiskola nem létezett még), ahol a főiskolává válás évében, azaz 1970-ben végzett. A Pécsi Egyetem Műszaki karán 1974-ben kiegészítő képzésen mérnöki diplomát szerzett, a munka mellett levelezőn a BME Mérnök Továbbképző Intézet szervezésében több szakvizsgát is tett. Díjai: Macskásy-díjas, Meszlényi-díjas, Kabay János-díjas, 2004. és 2007. év mérnöke. Tagságai: Magyar Mérnöki Kamara, Építéstudományi Egyesület, Magyar és Nemzetközi Napenergia Társaság, Magyar Épületgépészek Szövetsége, Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában