Helyi közélet

2016.12.17. 09:13

Aki ötven fokon pörög…

Kömörő - Halász, vadász, szakács, no meg fanatikus asztaliteniszező is a kömörői főzőmester.

Kömörő - Halász, vadász, szakács, no meg fanatikus asztaliteniszező is a kömörői főzőmester.

Amerre a híres penyigei szilva terem, a Szatmárban őshonos, hamvaskék gyümölcshöz nevét adó község szomszédságában találjuk Kömörőt. Itt, a falu határában áll – azaz ilyenkor, év vége felé nem is helyes a kifejezés, mivel inkább mint a motolla dolgozik – Szim János népszerű pálinkafőzdéje.

Egy szeszfőzde népszerűségét nem csupán a főzetőnek végül átadott pálinka minősége határozza meg, de a főzőmester egyénisége is. No, emberünkkel e téren sincs baj. Amíg lecsöpög a párlat, a főzdés teremtette jó hangulatban gyorsan repül az idő.

Se szeri, se száma

Ő ugyanis igazán színes egyéniség. Közismerten nagy halász, vadász, szakács, no meg fanatikus asztaliteniszező is. Élményeit, kalandjait, melyeknek se szeri, se száma, szívesen meg is osztja nemcsak barátaival, hanem kuncsaftjaival is. A kömörői határt úgy ismeri, mint a tenyerét. Nem csoda, hiszen itt, az Erdőháton nőtt fel, híres nagy juhászfamília sarjaként.

Szim János a horgászat, vadászat szenvedélyes hódolója, de a természet szerelmeseként nem is annyira a hal vagy a vad húsa miatt perget, cserkel. Sokkal inkább a másutt meg nem kapható, csodás élményekért: az éjszakai hal csobbanásáért, a parti fák suttogásáért ,az erdő sejtelmes neszezéséért. Ifjúkorában, amikor az általa igen kedvelt, máig jó emlékeket ébresztő, mátészalkai mezőgazdasági technikum, a híres „Baross” padjait koptatta, ha tehette, húzott haza szeretett szülőfalujába, Kömörőbe. Végzett technikusként is visszatért a helyi termelőszövetkezetbe, hogy ott az állattenyésztő ágazat felelős irányítója legyen. Aztán eljött a rendszerváltás ideje, vele a privatizáció, és akkor Jánosunk gondolt egy merészet. Megvásárolta a falu határában lévő, lepukkant főzdét, s takarosan rendbe tette.

Klasszikus technológia

Hamar kitanulta a pálinkafőzés mesterségét, hogy aztán a mai napig szorgalmasan főzze – kizárólag a klasszikus, fatüzeléses, kisüsti technológiával – a hagyományosan ötven-egynéhány fokos szatmári szilvát, no meg a környéken megtermett, különféle zamatos gyümölcsökből a lepárlóban átlényegített nedűket. És ami a lényeg, valahány cseppet a megszokott bukéhoz váltig ragaszkodó szatmári emberek legnagyobb megelégedésére.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában