Helyi közélet

2016.12.30. 09:32

Chanuka, a fény ünnepe Nyíregyházán

Nyíregyháza - December 29-én közel százan vettek részt azon a chanukai ünnepélyen, amit a Nyíregyházi Zsidó Hitközség rendezett meg a zsinagógában és a hitközség kultúrtermében.

Nyíregyháza - December 29-én közel százan vettek részt azon a chanukai ünnepélyen, amit a Nyíregyházi Zsidó Hitközség rendezett meg a zsinagógában és a hitközség kultúrtermében. Az ünnepélyes mécsesgyújtás után a vendégek két nagyszerű fiatal budapesti művész, Bíró Nóra énekesnő és Farkas Izsák hegedűművész külön ez alkalomra összeállított műsorát hallgatták meg.

A chanuka a leglátványosabb zsidó ünnep. Néhány éve több hazai nagyvárosban már köztereken is meggyújtják a lángokat. Egy i. e. 165-ben a szír-görögök felett aratott győzelemre és az ehhez kapcsolódó csodára emlékszik ezekben a napokban a világ zsidósága. Érdekességként megemlítjük, hogy az idén a zsidó naptár szerint számon tartott nyolcnapos ünnep kezdete egybeesett a karácsonnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában