Helyi közélet

2016.12.12. 13:39

Egy hét a hulladékcsökkentés jegyében Baktalórántházán

Baktalórántháza - Aktívan bekapcsolódott az Európai Hulladékcsökkentési Hétbe november végén a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola is.

Baktalórántháza - Aktívan bekapcsolódott az Európai Hulladékcsökkentési Hétbe november végén a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola is. A részvételnek nemcsak a szemléletformálás volt a célja, hanem az is, hogy kísérletezzenek; ennek érdekében mintaeseményeket szerveztek. Tapasztalataikat szeretnék átadni a jövőre csatlakozóknak, és persze okulnak is belőlük a hatékonyabb munka érdekében.

A börzétől a komposztig

A csereberebörze célja a ­megunt, kinőtt tárgyak cseréje volt, a megmaradtakat – főleg ruhaneműket – két szervezetnek juttatták el adományként. A Reguly-iskolában az előző félévben elindult a kiskertprogram, ennek keretében a tanulók a gyakorlatban ismerhetik meg a kerti munkákat a vetéstől az aratásig. A 6–7. évfolyamok vettek részt aktívan a feladatok elvégzésében – elsősorban a technika-életvitel szaktantárggyal kapcsolatban –, de a környezetvédelmi szakkörösök is felfedezték a kiskertet tudományos vizsgálataik során.

A technikaórákon kiemelt figyelmet fordítottak a komposztálásra: a régi, rosszul kezelt komposztálót szétbontották, majd újra összerakták, az önkormányzattól kapott használt raklapokból pedig egy újat is készítettek.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján a szakkörösök hulladékanalízist végeztek az iskolában, amiből kiderült, hogy – a konyhait nem számítva – tömegszázalékban a hulladék majdnem fele komposztálható. Az eredményekből kitűnik: ha a szelektív gyűjtés mellett rendszeresen komposztálnak az iskolában, a hulladék mennyisége drasztikusan, 30 százalékra csökken, vagyis ezekkel az egyszerű módszerekkel a Regulyban évente két és fél tonna szeméttől kímélhetik meg a bolygónkat.

Láss a polcok mögé!

A kreatív programok mellett az iskola egy kiállítással is szolgált a közösségnek. A „Láss a polcok mögé!” című tárlat a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bors Alapítvány jóvoltából került a Reguly aulájába, és a tudatos fogyasztásra, a hulladék mennyiségének csökkentésére ösztönözte a diákokat, szüleiket, valamint az érdeklődőket.

KM


Újrahasználati verseny

Nagyon sok hulladék-újrahasznosítási ötlet merült fel technikaórákon. Sok esetben az idő és a megfelelő eszköz hiánya akadályozta a hasznos tárgyak elkészítését a különféle hulladékokból, így inkább csak prototípusok, modellek, makettek készültek; a legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon élvezték a munkát.

A „hulladék hulladéka” természetesen a technikateremben kialakított szelektív tárolókba került. „Pörgesd fel a kreativitásod!” címmel újrahasználati versenyt is hirdettek az iskola és tagintézményei számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában