Helyi közélet

2016.12.15. 17:20

Fórum: fókusz a forrásokon

Balkány - Az államtitkár szerint van olyan uniós ország, amelynek nem célja a magyar versenyképesség.

Balkány - Az államtitkár szerint van olyan uniós ország, amelynek nem célja a magyar versenyképesség.

Balkány. – Az 1300 milliárd forint összértékű pályázatok egy része már megjelent, a következő nagyobb dömping jövő tavasszal várható. További újdonság, hogy az egyszer már lezárult pályázatokat a későbbiekben nem nyitunk újra meg – mondta a csütörtöki balkányi gazdafórumon Kis Miklós Zsolt. Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: 436 milliárd forint sorsa már rendezett, a források felére már lezárultak a pályázatok, ám 226 milliárd forint még jelenleg is „gazdára vár”.

Két ünnep közt

– A diverzifikációs és a mikrovállalkozásoknak szánt pályázatokat a két ünnep közt nyitjuk meg – hívta fel a balkányi művelődési házban megjelent érdeklődők figyelmét Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár a már beérkezett kérelmekről elmondta: a szarvasmarha telepek fejlesztésére kiírt 20 milliárdos keretre 85 milliárd forint értékben érkeztek be pályázatok, ami értelemszerűen túligénylést jelent, de ez nem biztos, hogy rossz, ugyanis ez azt is jelezheti, hogy jól sikerült összeállítani a pályázati felhívást.

A rendszerről elmondta: igyekeztek még inkább ügyfélbaráttá tenni, egy felhívást sem zárnak be azonnal, erre legalább egy hónapot várnak ahogy keményen dolgoznak a „kreatív gazdák és pályázatírók” kiszűrésén is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: egyes esetekben tett már büntetőfeljelentést, és nem fogja engedni, hogy az uniós források rendszerszintű pénzlenyúlás áldozatai legyenek.

Almában jól teljesítettünk

– A 2015-ös agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG) során jól teljesített Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amit sok hazai megye sajnos nem mondhat el magáról, így ezt máshol nem is igazán merem felhozni – adagolt némi humort előadásába Kis Miklós Zsolt. Hozzátette: 1942 „almás” pályázatból 1562 érkezett megyénkből.

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az öntözésfejlesztésről azt mondta, hogy ezen a téren az Európai Unió bekeményített, ugyanis engedély nélküli kútra nem lehet pályázni.

– Zárójelben említem meg: van olyan uniós ország, amelynek nem feltétlenül célja, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes legyen – fogalmazott Kis Miklós Zsolt. A balkányi fórumon elhangzott még az is: kertészeti gépek fejlesztésére január 6-án nyílik egy 18 milliárdos pályázat. Itt majd csak azok a cégek indulhatnak, akik bevételi forrásának háromnegyedét a kertészeti tevékenységből származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában