Helyi közélet

2016.12.02. 10:07

Gumicsónakkal úsztatták át a cigit a határon, vádat emeltek a bűnszervezet ellen

Nyíregyháza - Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy nyolc tagú cigaretta csempész bűnbanda, és a tőlük adózatlan cigarettát vásároló több személy ellen.

Nyíregyháza - Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy nyolc tagú cigaretta csempész bűnbanda, és a tőlük adózatlan cigarettát vásároló több személy ellen.

A vádirati tényállás szerint a bűnszervezetet irányító fehérgyarmati férfi olyan nyolc tagból álló, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre és irányított, amelynek tagjai 2015. novemberétől 2016. júliusáig rendszeresen, jelentős mennyiségű adózatlan cigarettát szereztek meg Ukrajnából. A hatóságok kijátszásával azt Magyarországra juttatták a zöldhatáron keresztül gyalogosan, illetve a Tiszán csónakkal átúsztatva. Majd az illegálisan országba juttatott adózás alól elvont cigarettát ellenérték fejében értékesítették.

A bűnszervezet alá-fölérendeltségi viszonyban álló tagjai a bűncselekmények elkövetésekor – azonosíthatóságuk elkerülése érdekében – valós személyhez nem köthető SIM kártyákat használtak, melyeket folyamatosan cseréltek, beszélgetéseik során pedig fedőneveket alkalmaztak. Az átvételi helyszíneken az ukrán féllel rádió-adóvevő készülékkel tartották a kapcsolatot, és az átadást figyelők segítették, akik a hatóságok mozgását követték nyomon, és telefonon mindenről értesítették a bűnszervezet irányítóját.

A cigaretta Magyarországra juttatása a Tiszán keresztül Tiszakóród, és Szatmárcseke határ menti területein gumicsónakon történt. Az ukrán fél emberei átúsztatták az árut a folyón, és a túlparton a magyar vádlottak járművekkel szállították azt az ország különböző részeibe a felvásárlókhoz. A szállítást ún. felvezető autók biztosították.

Ilyen módon a vádlottak több mint 50.000 doboz, különböző márkájú adózatlan cigarettát szereztek meg, és ezzel közel 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

Az ügyészség a 15 vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, a bűnszervezet tagjait üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetettként. Ezen utóbbi vádlottakkal szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, míg a felvásárlókkal szemben börtönbüntetés az indítvány. Bűnösségükről a Nyíregyházi Járásbíróság fog dönteni.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában