Helyi közélet

2016.12.08. 14:22

Képviselői szócsata a vadászok érdekeiért

Nyíregyháza - A tapasztalatok és panaszok alapján egy határozati javaslatot és egy írásbeli kérdést készített a honatya.

Nyíregyháza - A tapasztalatok és panaszok alapján egy határozati javaslatot és egy írásbeli kérdést készített a honatya.

Míg a vadászok lőfegyverekkel hozzák terítékre ezekben a hetekben az apróvadakat, a politikusok szavakkal lövöldöznek egymásra a Parlamentben. A napokban vadászati konferenciát hívott össze az egyik ellenzéki képviselő, Magyar Zoltán, aki az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának az alelnöke is egyben.

Lejárnak a szerződések

A politikust arról faggattuk, hogy mi indokolta a tanácskozást, amelyen a vadászati jog gyakorlásával és a tájegységi határok kijelölésével kapcsolatos problémát vitatták meg a résztvevők.

– A konferencia aktualitását az adta, hogy 2017 februárjának utolsó napján lejárnak az elmúlt tíz évre vonatkozó vadászati szerződések, az elkövetkező húsz év előkészületei már most javában tartanak, azonban vannak ellentmondások. Mindezekkel kapcsolatban több vadásztársaságtól is megkerestek személyesen, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei panaszok Apáti István képviselőtársamon keresztül jutottak el hozzám, mivel a frakcióban én foglalkozom ezekkel a kérdésekkel. A konferencián felvetett tapasztalatok és panaszok alapján egy határozati javaslatot és egy írásbeli kérdést készítettünk, melyet az Országgyűlésnek, illetve a földművelésügyi miniszternek fogok beterjeszteni – mondta Magyar Zoltán.

– Az írásbeli kérdésemben a tájegységi fővadászokkal foglalkozom. Tudomásom szerint november 25-éig lehetett pályázni erre a munkakörre. Ezután a minisztérium fog dönteni a jelöltek alkalmasságáról, és egy szűrés után az elbíráló bizottság két jelöltből választja ki a tájegységi fővadászt. Ezért azt kérdezem a Földművelésügyi Minisztériumot vezető minisztertől: Mikor kezdhetik meg a munkát a tájegységi fővadászok? Milyen szempontok alapján szűri a minisztérium a jelölteket? Várható-e, hogy a táj­egységi fővadászok hatósági jogköröket kapjanak?

Visszás esetek rendezése

– A határozati javaslatot a vadászati jog és a tájegységi határok kijelölésével kapcsolatos visszásságok kezelésének szükségességével kapcsolatban nyújtom be. Ennek lényege, hogy a kormány dolgozzon ki megfelelő jogorvoslati lehetőséget a vadászati jog és a tájegységi határok kijelölése során felmerült visszás esetek megnyugtató rendezésére – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában