Helyi közélet

2016.12.12. 12:35

Közelgő 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Vizi E. Szilvesztert Kisvárdán

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete December 9–én péntek délután Kisvárdán a Városháza Dísztermében tartotta meg Tudományos Ülését.

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete December 9–én péntek délután Kisvárdán a Városháza Dísztermében tartotta meg Tudományos Ülését.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója tiszteletére szervezet programja –Kisvárda Város Önkormányzatának támogatásával– három napjainkban is aktuális, változatos előadásit érdeklődéssel hallgatták a megjelentek. Az ünnepi eseményen részt vett, Dr. Hajnal Béla habilitált főiskolai tanár, és Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi és a TIT tiszteletbeli elnöke. A „Kábítószerek hatása: álom és valóság (hommage á id. dr. Béres József) címmel tartotta meg a Tudományos Ülés második előadását. A többek között a következőt mondta előadásáról: – „Mindig is az ember gondolkodás története izgatott, mivel kíváncsi voltam arra, hogy hogyan jutott el az emberiség oda, ahol most van.”

Az előadásokat követően Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere, a közelgő 80. születésnapja alkalmából köszöntötte Vizi E. Szilveszter Széchenyi–nagydíjas kutatóorvost, s átadta a város születésnapot köszöntő ajándékát. A kisvárdai festő–grafikus Szeifried Zoltán adta át az általa készített portréját a Széchenyi–nagydíjas kutatóorvosnak.

Vizi E. Szilveszter (teljes nevén: Vizi Elek Szilveszter, Budapest, 1936. december 31.) Széchenyi–nagydíjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A központi és perifériás idegrendszer ingerület–átvitelének neves kutatója. Tevékenysége a tudományos ismeretterjesztésben is jelentős. 1989 és 2002 között az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet főigazgatója. 1996 és 2002 között az MTA egyik alelnöke, majd 2008–ig elnöke.

A Szent IstvánTudományos Akadémia rendes tagja

Vizi E. Szilveszter Széchenyi–nagydíjas kutatóorvos, 2016. december 5–én tartotta székfoglalóját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A Kisvárdán megtartott előadása a „Kábítószerek hatása az emberi elme működésére: álom és valóság” volt a székfoglaló előadása a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. Ezután a Szent István Tudományos Akadémia rendes tarságot igazoló oklevelet Erdős Péter bíborostól, a testület elnökétől vehette át az MTA korábbi és a TIT tiszteletbeli elnöke.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában