Helyi közélet

2016.12.01. 16:58

Rókamese a felnőtté válásról

Nyíregyháza - A Vuk kedvesen játékos előadás, amelynek üzenete gyermek és felnőtt számára egyaránt átélhető.

Nyíregyháza - A Vuk kedvesen játékos előadás, amelynek üzenete gyermek és felnőtt számára egyaránt átélhető.

Aligha van magyar gyermek és felnőtt, aki ne ismerné a Vukról szóló rajzfilmet. No, de a kis róka története a színházban? Igen! A legendás állatmese most varázsos feldolgozásban elevenedik meg a MŰvész Stúdióban.

Lebilincselő állatmese

Fekete István 1940-ben keletkezett regényét széles körben Dargay Attila 1981-ben készített rajzfilmje tette népszerűvé. Most Kardos Tünde az alapműhöz fordult: megrövidítve, sajátos keretjátékba helyezve állította össze az előadás forgatókönyvét. Az általa készített szöveg megőrizte az írás fordulatait, s megtartotta az írói nyelv líraiságát.

A Vuk így lebilincselő állatmese, amely elvarázsolja a célközönséget, a legkisebb korosztály tagjait. De nem csak őket: a felnőttek számára is tartogat meglepetést. Ők a bájos históriát olyan beavatásnak láthatják, amely a rókagyerek felnőtté válásának, önmagára találásának (drámai mozzanatokat is tartalmazó) poétikus története.

Tasnádi Csaba rendezése számtalan ötlettel gazdagította a dialógusokat. A bemutató létrehozásából a két látványtervező (Oláh Richárd, Palánki Hedvig) és a koreográfus (Vámosi Judit), valamint a zenei vezető (Kazár Pál) is kivette a részét: a Simabőrű és (élő) kutyája árnyként látszik, illetve Vuk néhány kalandja is afféle árny-bábjátékként elevenedik meg.

Tasnádi feszesen tartja a produkciót: a kis nézők figyelmét sosem hagyja lankadni. A „mesélők” (Széles Zita, Szabó Márta) magánszámai és a meg-meglóduló cselekmény atmoszférikus világítási effektusokkal gazdagítva sodorja magával őket.

Még a hó is hullik

Az idő múlását a kölyök róka fejlődéstörténetében az évszakok szimbolizálják: többnyire a mesélők „kezelik” a tavasz-nyár-ősz-tél változását jelentő „lombokat”. (A vége felé, persze, még a „hó” is hullik…) Az óvodások tűrőképességéhez igazított darab egy órába sűrítve mutatja meg – az állatok világán keresztül – a kitartás, a bátorság, a barátság, a szeretet jellempróbáló erejét. A sok-sok veszélyt és kalandot túlélő, furfangos róka, a végül megértésre, boldogságra találó Vuk Fellinger Domonkos alakításában mindannyiunk élményévé válik. Csakúgy, mint Karak Gulácsi Tamás, valamint Csele Sirkó Eszter (és egyéb figurák) kifejező megformálásában.

A Vuk kedvesen játékos előadás, amelynek üzenete gyermek s felnőtt számára egyaránt elbűvölő és átélhető.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában