Helyi közélet

2016.12.16. 17:05

Üdvözlik a béremelést, de...

Nyíregyháza - A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem éri be a friss megállapodással.

Nyíregyháza - A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem éri be a friss megállapodással.

Gőzölgött a gulyás, így aztán korántsem volt fagyos a hangulat a Magyar Szakszervezeti Szövetség karácsonyi ételosztásán. Stílszerűen a Szakszervezetek Háza mellett kínálták a finom falatokat, a gyümölcslevet és az almát a rászorulóknak pénteken ebédidőben. Érkeztek szép számmal, hálálkodva fogadták a felajánlásokat.

– Tudjuk nagyon jól, hogy az egyszeri ételosztás nem megoldás. Ez egy gesztus, amiért jár a köszönet Marci Menübirodalmának és az Almapontnak. Több szakszervezet összefogásával valósulhatott meg mindez. Úgy gondolom, kutyakötelességünk tanúbizonyságot adni a szociális érzékenységünkről – fejtegette Markovics Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletének vezetője.

A melegen ajánlott gulyás mellett nem hagyta hidegen a frissiben megkötött bérmegállapodás sem. Tény: ilyen mértékű béremelésre hosszú évek óta nem volt példa. Sikerült elérni a szakszervezet stratégiai célját, vagyis hogy 2018-ra a minimálbér elérje az egyfős, egykeresős létminimum értékét, azaz a megélhetéshez szükséges bért.

– Nem ért véget a bérharc, a járulékcsökkentést ugyanis béresíteni kell a munkahelyeken. Szeretnénk elérni, hogy a garantált bérminiumum feletti bérkategóriákban is legalább kétszámjegyű béremelés legyen. Ezért még helyben meg kell küzdeni, ezért nagyon fontos a mostani, kiindulópontot jelentő megállapodás.

– Előfordul, hogy a szakmunkások minimálbére egybeér a nyugdíj előtt álló szakember bérével, ami óhatatlanul is komoly feszültséget szül. Ezen a helyzeten kell majd változtatni!

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában