Helyi közélet

2017.01.25. 09:10

Lángoló érdeklődés: a tüzépek várólistát vezetnek

Nyíregyháza - A hetek óta tartó extrém hidegnek „köszönhetően” egyre nehezebb tűzifához jutni az ország bizonyos pontjain.

Nyíregyháza - A hetek óta tartó extrém hidegnek „köszönhetően” egyre nehezebb tűzifához jutni az ország bizonyos pontjain.Egyes feltételezések szerint ennek az az oka, hogy az állami erdőgazdálkodások fő feladata a szociális tűzifa-programban megrendelt mennyiség kitermelése, a másik, hogy a szigorú szabályozás ma már gátat szab az illegális behozatalnak.

Akik nem vásároltak elegendő tüzelőanyagot a tél beállta előtt, most kénytelenek brikettel, szénnel, gázzal vagy villanyárammal fűteni. A háztartási szemét elégetésétől éppúgy óva intik az embereket, mint a gyanús minőségű és mennyiségű tűzifát kínálgató házaló árusoktól.

Hiánycikk lett

A nagykállói Rácz Tüzépen egyre hosszabb a fára várók listája. Bár az Ukrajnából kalodás fát hozó, várva várt kamionszállítmány még be sem gurult a telephelyre, a rakománya már maradéktalanul gazdákra talált. Egy kaloda, vagyis 1 erdei köbméter bükkfa jelenleg 32 ezer forintba kerül.

Ideiglenes készlethiánnyal küzd a sóstóhegyi Farm Tüzép is: a rönkben vagy kuglizva árult akácnak már hűlt helye, jó hír viszont, hogy bükkfával – ömlesztve, hasítva vagy kalodába zárva – tudnak szolgálni.

A Kovács Tüzép munkatársa, Tóth Julianna elmondta: méteres akác, tölgy, bükk, hasított akác és kalodás vegyes (tölgy-bükk) is kapható náluk, de a jó fűtőértéke és pénztárcabarát ára miatt egyre keresettebb brikett jelenleg hiánycikk.

Ami volt elfogyott

– Úgy számoltunk, hogy nem lesz kemény telünk, ezért hasonlóan a tavalyi évhez még augusztusban vettünk 20 mázsa fát, de az már sajnos elfogyott – árulta el lapunknak Tóth András. A Nyíregyházától pár kilométerre élő olvasónk elmondta, egyrészt nem igazán lehet kapni tűzifát, vagy ha ígérik, hogy lesz, arra hetekig kell várni. A tíz mázsányi vizes fából pedig öt marad, mire kiszárad, most a hőtárolós kályhánkkal fűtünk, ami jóval drágább, de hideg lakásban mégsem élhetünk. Szeméttel nem fogok tüzelni, mert egészségtelen, így is gond van a levegő minőségével, legalább én ne szennyezzem – tette hozzá.

Még nem vitték el mindet

Megkérdeztük a Nyírerdő Zrt.-t, hogy halad a szociális tűzifa program, az önkormányzatok átvették-e a tüzelőt?

– Jól halad a téli szociális tűzifaprogram a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. Több mint 180 település jelezte, hogy társaságunktól vásárol tűzifát a Belügyminisztérium meghirdette programban. Előreláthatóan csaknem 26 800 köbméter tűzifát értékesítünk, több mint félmilliárd forint értékben. A pályázat kiírása szerint a nyertes településeknek február 15-éig kell megkapniuk a tüzelőanyagot. Eddig több mint 21 500 köbméter tüzelőt szállítottak el a Nyírerdő Zrt.-től – tájékoztatott Szalacsi Árpád.

– A tüzelő kétharmada a szabolcsi-, egyharmada pedig hajdú-bihari erdészeteinken keresztül jut el a településekhez. Az átlagosan igényelt mennyiség meghaladja a 140 köbmétert. Az önkormányzatok közül a legnagyobb igény 960 köbméter, a legkisebb pedig 26 köbméter – mondta a vezérigazgató.

KM


Maradt decemberről

Nyíregyháza önkormányzata, tekintettel hidegre, már december elsején elkezdte a tűzifa osztását. A megyeszékhelyen 4000 mázsa tüzelőre pályázhatnak a rászoruló családok, az igényüket a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál nyújthatták be.

A családonkénti 5 mázsa tűzifát a NyírVV telephelyén kapták meg a jogosultak.

Megtudtuk: az elmúlt év utolsó hónapjában 587 rászoruló család 2973 mázsa tűzifát vett át a társaság telephelyén, vagy szállították ki számukra. – Egyelőre a NyírVV Nonprofit Kft. ki tudja elégíteni a beérkező igényeket – közölte Szabó Edina, a társaság szóvivője.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában