Helyi közélet

2017.01.10. 16:33

Másfélszeres volt a hétvégi hőigény

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda - Jól bírták a többletterhelést a kisvárdai, mátészalkai és nyíregyházi távhőrendszerek.

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda - Jól bírták a többletterhelést a kisvárdai, mátészalkai és nyíregyházi távhőrendszerek.

Csaknem 7900 lakás maradt fűtés és meleg víz nélkül a múlt héten Budán, vasárnap Salgótarjánban 700 háztartást érintett egy távhővezeték meghibásodása. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye távhőszolgáltatóinál arról érdeklődtünk, rendszereik hogyan birkóztak meg a rendkívüli hidegből adódó többletterheléssel.

– A rendszerek igénybevétele ilyenkor a legnagyobb, ugyanis ahogy hűl az időjárás, a csövekbe egyre magasabb hőmérsékletű vizet kell engedni – világította meg az üzemzavarok hátterét Joó László. – A rendkívüli hideg esetünkben nem idézett elő rendszerre kiható hibát, a folyamatos fejlesztés, felújítás, karbantartás és problémafeltárás révén igyekszünk elejét venni a szolgáltatáskiesésnek – tette hozzá a 16 ezer lakást és ezer közületet ellátó Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

– A kisebb, egyedi hibák (például radiátorszelep-meghibásodás) száma valamivel az átlagos fölött volt az elmúlt napokban – a legalacsonyabb átlaghőmérsékletet január 7-én, szombaton mérték, aznap 16 bejelentést kaptunk, a hőigény pedig a szokásos másfélszeresére emelkedett – tudtuk meg Joó Lászlótól, aki hozzátette: állandó ügyelettel, készenléttel és megnövelt létszámmal várják az enyhülést.

Az 1240 lakást és mintegy 30 közületet ellátó Kisvárdai Közmű Kft.-nél nem volt üzemzavar, de még panasz sem.

– A legnagyobb gondunk egy nyitva maradt lépcsőházi ablak miatti fagyás volt, de a szolgáltatás abban a házban is folyamatos volt – említette Bravics Endre ügyvezető. – A január 1-je és 8-a közötti időszakban 101 ezer köbméter gázt használtunk fel, kétszer annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Tele a mátészalkai raktár

Megyénk második legnépesebb városában gáz mellett fa szolgáltatja a távhős meleget.

– Tele vannak a raktárak, felkészültünk a megnövekedett fogyasztásra – tájékoztatta lapunkat Dankó Attila, a Szalkatávhő Kft. ügyvezetője. – Szerencsére semmilyen meghibásodás nem fordult elő az elmúlt hétvégén, a hőigény hozzávetőleg másfélszerese volt az átlagosnak – mondta az ügyvezető, hozzátéve: folyamatos ügyelettel őrködnek az 1706 otthon és 105 közület melege fölött.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában