Helyi közélet

2017.01.02. 10:07

Szavalóverseny Reformáció 500. évfordulójára Kisvárdán a Tőkés László Alapítvány szervezésében

Mándok–Kisvárda - A protestáns világ 2017-ben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is.

Mándok–Kisvárda - A protestáns világ 2017-ben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is.

Nemzeti összetartozás

– A tervezett szavalóversenyről Lengyel Szabolcs az Alapítvány Kuratóriumának elnöke a következőket mondta el:

–Alapítványunk 2004 óta támogatja a határon kívül élő szegény sorsú gyerekeket, –kezdte beszélgetésünket Lengyel Szabolcs a Tőkés László Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a közelmúltban /december 20–án/ Mándokon a Forgách–kastélyban tartott sajtótájékoztatót követően. Bevételeink adományokból és pályázati pénzekből vannak. 2016–ban 102 gyereknek juttattunk el ösztöndíjat, ebből fedezve a kollégiumi ellátásukat, vagy étkezési költségeiket. 2010 előtt a kormány nem támogatta a törekvéseinket, de 2010–től ez a helyzet változott és ma már mindenki elfogadja a nemzeti összetartozás gondolatát. A reformáció nemzetépítő, nemzetmegtartó szerepét ma már nemigen vitatják, de hangsúlyoznunk kell, hogy a reformáció egyik hajtása –Károly Gáspár bibliafordító tevékenysége– adta meg a lehetőséget a magyar nyelv elterjedésére, egységesülésére, általánossá tételére. Így egyértelmű, hogy a reformáció kinek az ünnepe. Az egész magyar nemzetnek. Ennek a nagy ünnepnek leszünk mi szürke szereplői a tervezett rendezvényünkkel.

–Kik vesznek részt a tervezett szavalóversenyen?

–Azoknak az elszakított területen élő magyar gyermekeknek, akikkel az elmúlt 12 évben kapcsolatba kerültünk, vagy velünk kapcsolatban lévő iskolák körzetében élnek. Így a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a Zilahi Református Gimnázium, a Szatmárnémeti Reformárus Gimnázium, a kárpátaljai magyar iskolák, mellett a felvidéki magyar iskolák. Ezen kívül szeretnénk, ha az egyházmegyék területén lévő három egyházi iskola tanulói is elindulnának, de bárki érdeklődőt szívesen látunk. Ez a közeli napokban véglegesítődik.

– Terveik szerint mikor lesz a verseny?

– Terveink szerint a döntő, a Költészet Napjára is emlékezve 2017. április 10–11–én lesz Kisvárdán. Ezt a versenyt megelőzik a helyi iskolák versenyei, amelyeket a velünk kapcsolatban lévő iskolák szerveznek. Ezek a versenyek, 2017 márciusában lesznek. Az iskolai versenyek első három helyezettje indul a kisvárdai döntőn. A versenyünkön három kategóriában indulnak a versmondók. 1–4 osztályosok, 5–8 osztályosok valamint a 9–12 osztályos középiskolások korcsoportjai lesznek a versenyek résztvevői.

Az első két kategóriában csak szabadon választott versekkel indulnak a megmérettetésen. A középiskolások részére a szabadon választott mellett egy kötelező verset is kívánunk előírni, /maximum öt perces idővel/ amit természetesen időben közlünk a versenyen indulókkal, iskolájukkal.

Értékelésről–díjakról

–Elképzelésünk szerint minden induló névre szóló emléklapot kap, részvételének igazolására. Ezt bekeretezve, vagy falra akasztva megmutathatják majd unokáiknak is, hogy volt egy rendezvény Kisvárdán a Reformáció 500. évfordulóján. A díjazottak szintén névre szóló díjban részesülnek, de elismerjük a felkészítő tanárok, a zsűriben tevékenykedők munkáját szintén névre szóló ajándékkal.

–A díjazáshoz várjuk a cégek, vállalkozások, magányszemélyek támogató segítését, akik már a hasonló rendezvényeinket támogatták és támogatják. A rendezvény fővédnöki tisztségét, Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, térségünk országgyűlési képviselője és Százvai László a kisvárdai Református gyülekezet vezető lelkipásztora vállalta el – mondta beszélgetésünk befejezéseként Lengyel Szabolcs a Tőkés László Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában