Helyi közélet

2017.01.16. 19:42

Visszatekintő - Díjakkal elismert gyógyító életút

Nyíregyháza - Dr. Füle Erzsébet főorvos 47 éve gyógyítja a megye fül-orr-gégészeti betegeit.

Nyíregyháza - Dr. Füle Erzsébet főorvos 47 éve gyógyítja a megye fül-orr-gégészeti betegeit.

Hatalmas szakmai tudással, végtelen emberséggel gyógyító orvos, aki nagyon kemény, határozott és nem ismer lehetetlen – így jellemezik kollégái, ismerősei dr. Füle Erzsébetet. – Ezt vállalom – mondta a fül-orr-gégész főorvos, aki tősgyökeres fővárosiként került a megyébe. Nem volt tudatos a pályaválasztása, azért döntött az orvosi egyetem mellett, mert gyermekkori legjobb barátnője is oda készült.

Egyedül az országban

– A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1968-ban kaptam meg a diplomámat, majd egy évet az fővárosi István-kórházban töltöttem el, akkoriban két napot a szakrendelőben, hármat az osztályon voltunk – emlékezett vissza a kezdetekre. Ott dolgozott dr. Szócska János is, aki megpályázta a nyíregyházi kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetői posztját, s miután elnyerte, eljött a kórházból, és hozta magával a fiatalokat is, köztük Füle Erzsébetet.

– Korábban soha nem jártam Nyíregyházán, Budapesthez képest egy igazi kisvárosban szálltam le az állomáson, és fél órát vártam, amíg megérkezett a villamos. Az csak a belvárosig vitt, onnan gyalog mentem el a kórházig, ahol hangulatos volt a pavilonrendszerű kialakítás, a hatalmas fákkal kialakított parkok – mesélt az első benyomásokról. Úgy tervezte, a szakvizsgáig marad a megyeszékhelyen – 47 éve gyógyítja a megyei embereket, tanítja a jövő fül-orr-gégész szakorvosait. – Fiatal orvosgárda dolgozott az osztályon, akiket Szócska főorvos szakmai lelkesedése magával ragadott.

Arra a kérdésre, hogy mi a szakterületének a szépsége, azt válaszolja, nagyon nehéz terület, bonyolult az anatómiája, szerteágazóak a műtéti eljárások, mégis a kisgyerekkortól a felnőttkor végső határáig van lehetőség a betegek gyógyítására.

Amikor 1995-ben Szócska János nyugdíjba ment, megpályázta a posztot, előbb megbízott, majd kinevezett osztályvezető főorvos lett. Az országban egyedül ő vezetett nőként fül-orr-gégészeti osztályt és lett megyei szakfőorvos. Dr. Füle Erzsébet már nyugdíjas, vállalkozóként ma is gyógyít, naponta rendel a szakrendelőkben. Munkáját elismerték Semmelweis-díjjal, Pro Sanitate kitüntetéssel, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, valamint az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, a világhírű gégészről elnevezett Réthi Aurél-díjat.

– A meglepetések meglepetése, hogy a nyíregyházi közgyűlés életműdíjat adományozott nekem. Már nem számítottam elismerésre, megható és megtisztelő volt – mondta lapunknak októberben a legutóbbi kitüntetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában