Helyi közélet

2017.02.12. 13:51

A bűnös a selyemfényű puszpángmoly

Nyíregyháza - Bebábozódás előtt a lárvák több levelet összeszőnek.

Nyíregyháza - Bebábozódás előtt a lárvák több levelet összeszőnek.

– Egymásnak adták tavaly ősszel a kilincset árudánkban a kétségbe esett kertbarátok, akik szerettek volna megoldást találni a puszpángjaikat szó szerint letaroló kártevőkre – mondta Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője, aki hozzátette: a bűnös, aki ezt a pusztítást végezte, egy, a hazánkban még viszonylag új kártevő: a selyemfényű puszpángmoly.

A szakember szerint ennek a kártevőnek a lepkéi évente háromszor rajzanak. A kifejlett lepkék szárnyai fehéres színűek, körbe széles barna szegéllyel. Lárváikat nehéz észrevenni, sok esetben már csak a tömeges elszaporodásukat és kártételüket figyelhetjük meg. A hernyók teljesen beleolvadnak a környezetükbe, zöld színűek, feketés csíkokkal, fejük fekete színű. Ráadásul a levelek hátuljához odatapadva rejtőzködve táplálkoznak.

Bebábozódás előtt a lárvák több levelet összeszőnek, itt fejlődnek ki a lepkék. A legnagyobb kártételt a lárvák a rágásukkal okozzák. A fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket, ezek a levelek kisárgulnak. Erős fertőzés esetén viszont tragikus kép tárul a kerttulajdonosok elé, mivel a rágás után csak a csupasz hajtás és levélnyél marad a növényen, melyeket szövedék vesz körül, tele zöld ürülékkel.

KM-TG


Hogyan védekezzünk?

A védekezésnél a korai felmelegedés esetén résen kell lennünk, mert az előző év utolsó nemzedékének áttelelt hernyói elkezdik rágni a leveleket. Az áttelelő nemzedékeknél a késő őszi vagy kora tavaszi metszéssel jelentős egyedszámcsökkenés érhető el. Ilyenkor főleg a hajtásvégeket kell figyelnünk, itt is a kettesével-hármasával összeszőtt leveleket. Ezeket kell levágnunk és elégetnünk. Nagyobb mértékű kártétel esetén érdemes a puszpángot erősen visszavágni, mert nagyon jól regenerálódik. Növényvédő szerek közül a nagyobb hatástartamú, neonikotonoid-tartalmú, felszívódó szerekkel érdemes védekezni, mert ezek az összeszőtt levelek védelmében megbúvó kártevőket is képesek elpusztítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában