Helyi közélet

2017.02.23. 15:41

Biztonságosan a villamos hálózattal és az elektromos berendezésekkel!

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több tucat olyan tűzeset következett be, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza, ezen tűzesetek nagy része lakóépületekben keletkezett. A megelőzés jegyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a következő tájékoztatóban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több tucat olyan tűzeset következett be, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza, ezen tűzesetek nagy része lakóépületekben keletkezett. A megelőzés jegyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a következő tájékoztatóban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozunk elhasznált, alul méretezett vezetékekkel. Napjainkban megnövekedett a háztartási eszközök teljesítménye, míg régen egy porszívó teljesítménye 600 – 1000W között mozgott, most 1500 – 2200W. Egy hajszárító 300W volt, most 1000 – 1500W fogyasztást is meghaladhatja. Nem beszélve az automata mosógépekről, a mikrohullámú sütőkről, klíma berendezésekről, szárítógépről, mosogatógépről, melyeket szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat. Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy a szikráznak a konnektorok.

A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezéseket hatévente időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatnak kell alávetni! Ez alól kivételt képeznek a fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem utáni áramkörök. Ez a fajta felülvizsgálat nem tévesztendő össze az érintésvédelmi felülvizsgálattal, ami ettől teljesen független vizsgálat, melyről külön minősítő irat készül.

A vizsgálatok vezetését és abban érdemi munka folytatását csak olyan személy végezhet, aki jogszabályban meghatározott erősáramú berendezések időszakos felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkezik. A felülvizsgálat elvégzését a róla kiállított minősítő irat tanúsítja. A tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntettetni, melynek tényét hitelt érdemlő módon igazoltatni kell a javítást végző arra feljogosított szakemberrel.

A minősítő iratok a hosszú távú tapasztalatok szerint többségében tartalmaznak hibákat, hiányosságokat, ezért minden esetben érdemes azt áttanulmányozni, esetleg már a helyszínen a szakembertől információt kérni.

A hibákat általában három kategóriába szokták sorolni a felülvizsgálók:

  • · súlyos, életveszélyes hibák, melyek azonnali intézkedést, javítást igényelnek
  • · kevésbe súlyos hibák, melyek nem jelentenek életveszélyt, viszont a javításukra határnapot állapítanak meg
  • · kisebb hibák, melyek a következő felülvizsgálatig, karbantartásig javítandók
  • Fontos, hogy több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztasson egymásba, ne terhelje túl az elektromos hálózatot.

    Amennyiben elhagyja otthonát, áramtalanítsa elektromos berendezéseit (kivéve a 24 órás üzemű berendezéseket) egy esetleges elektromos zárlatból keletkező tűz megelőzése céljából (pl.: üzemelő mosógépét ne hagyja őrizetlenül).

    Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve. A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.

    Különböző anyagú vezetőket (réz és alumínium) nem szabad egymáshoz csatlakoztatni, kötéseket kialakítani!

    Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javítassa meg.

    Szakembert a regisztrált villanyszerelői körből célszerű választani. A regisztrált villanyszerelők elérhetősége megtalálható a www.eon.hu honlap főoldalán.

    A korszerűtlen elektromos hálózatot érdemes minél előbb szakemberrel átvizsgáltatni attól függetlenül, hogy a jogszabályok megkövetelik, és szükség esetén teljes cserét kérni.

    Az elektromos hálózat felújítására fordított pénz megtérül, hiszen egy zárlat miatt akár teljes lakások, illetve családi házak is leéghetnek.

    Elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Léteznek külön erre szolgáló tűzoltó készülékek, vagy ha olyan nincs a háznál, akkor próbálkozhatunk homokkal vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, megelőzve ez által a komolyabb károkat és a személyi sérülést!

    Ha van rá idő és mód végezzük el az áramtalanítást, vagy kérjünk meg rá valakit, de a vízzel való tűzoltás ezek után is kockázatos lehet.

    Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe.

    Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, akkor hagyjuk el az épületet és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak és az esetleges más lakóknak.

    Lakásunkat ezen túlmenően füstérzékelőkkel, beépített tűzjelző berendezéssel vértezhetjük fel, amelyek jelzése tűz esetén akár a katasztrófavédelem ügyeletén is megjelenhet.

    Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a tragédiák!

    – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában