Helyi közélet

2017.02.11. 10:36

Dohány: még nem fűzik, azonban már megkötik!

Nyíregyháza – A tavalyi termés felvásárlását napokon belül befejezi az ULT Magyarország Zrt. – tájékoztatott a nyíregyházi székhelyű, elsődleges feldolgozó részvénytársaság képviselője.

Nyíregyháza – A tavalyi termés felvásárlását napokon belül befejezi az ULT Magyarország Zrt. – tájékoztatott a nyíregyházi székhelyű, elsődleges feldolgozó részvénytársaság képviselője.

Fekete Tibor hozzátette: Az ULT Magyarország termelőitől minden megtermelt dohányt átvett, a felvásárolt mennyiség a szerződöttet jelentősen meghaladta. A kedvező évjárat segített abban, hogy a termelők a jobb minőség és magasabb termésmennyiség elérésével árbevételüket növelni tudták az előző évihez képest. A 2016. évi eredmények alapján a magyarországi termés 75%-át felvásárló cég 2017-ben folytatja az előző évben megkezdett két éves termeltetési programját. Mint azt közölték, az idén is 3500 tonna Virginia és 1000 tonna Burley dohány megtermeltetésére kötnek szerződést a termelőikkel. A szerződések megkötésekor a korábbi évek gyakorlatának megfelelően felvásárlási garanciát biztosítanak minden megtermelt dohányra. A minőségi és mennyiségi termesztés ösztönzése érdekében fenntartják termelési felár rendszerüket.

Érdeklődésünkre Fekete Tibor azt is elmondta, hogy az elmúlt évi termés kiszállítása az olaszországi feldolgozó üzemekbe folyamatos, ahol a magyar dohány feldolgozása elkülönítetten, továbbá beintegrálva történik egy európai dohánykeverékbe.

Az első visszajelzések alapján a nemzetközi vevők elégedettek a 2016. évi terméssel és a későbbi években is magyar dohányt kívánnak vásárolni. Ennek az új piacnak a megteremtése egy hosszú távú termesztési lehetőséget biztosít majd az ULT Magyarország Zrt. és a NYIDOTER Kft. termelőinek.

A cég vezetése az elmúlt év decemberében ennek megfelelően elkezdte a tárgyalásokat az illetékes kormányzati szervekkel a 2018–2020 ter­mesztési időszak dohánytámogatásainak érdekében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában