Helyi közélet

2017.02.27. 14:34

Drámai legénybúcsúk

Nyíregyháza - A vőlegény búcsúztatása meglepően hosszú múltra tekint vissza. Már a spártaiak körében is szokás volt a vőlegény ünneplése a menyegző előtt: vacsorát rendeztek, és köszöntötték, jókívánságokat mondtak a tiszteletére. Az idők során ezek az összejövetelek egyre hangosabbá, egyre féktelenebbé váltak.

Nyíregyháza - A vőlegény búcsúztatása meglepően hosszú múltra tekint vissza. Már a spártaiak körében is szokás volt a vőlegény ünneplése a menyegző előtt: vacsorát rendeztek, és köszöntötték, jókívánságokat mondtak a tiszteletére. Az idők során ezek az összejövetelek egyre hangosabbá, egyre féktelenebbé váltak. A mai legénybúcsúk leginkább a dorbézolásról, a mértéktelen ivászatról szólnak, ami már az egészséget is komolyan veszélyezteti. Hasonló módon zárulnak az úgynevezett tejfakasztó bulik is. Bizony itt is isznak, sokat, hogy legyen annyi teje az anyának, amennyi ital elfogy, tehát jó sokat kell inni, no meg hogy a baba legyen vidám, mint a tejfakasztó buli. Azért ragadtam tollat, mert tavaly két fiatal férfi halt meg a kórházunkban, három másikat is csak az igen intenzív orvosi ellátás mentett meg ettől. Végül esküvő helyett temetést kellett szervezni. Mind az öten eszméletlenre itták magukat! Az alkohol hatására – többek között – hasnyálmirigy-gyulladás alakult ki náluk. A necrotizáló (elhalással járó) formának 50 százalékos a halálozási aránya. Ez akkor alakul ki, ha valaki hirtelen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, és különösen azoknál, akik egyébként nem szoktak alkoholt inni. Én azt szeretném, ha visszatérnénk a spártai szokásokhoz, és ezek a bulik kevés alkohollal, de jó hangulattal, a vőlegény ünnepléséről szólnának, hiszen egy új, elhivatottabb, felelősségteljesebb szakaszba lép a vőlegény!

- Dr. Ágoston Sándor, főorvos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában