Helyi közélet

2017.02.06. 17:55

Erősödhet a záhonyi régió

Mándok, Záhony - A térség felzárkózását, versenyképességének javítását szolgáló megállapodást írtak a napokban Mándokon: a kormányzat támogatásával a Dunai Vasmű nyersanyagellátását a következő években Záhonyon keresztül biztosítják.

Mándok, Záhony - A térség felzárkózását, versenyképességének javítását szolgáló megállapodást írtak a napokban Mándokon: a kormányzat támogatásával a Dunai Vasmű nyersanyagellátását a következő években Záhonyon keresztül biztosítják. Az ISD Dunaferr és a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. együttműködésének feltételeit rögzítő okmány hosszú távon garantálja a térség fejlődését – tájékoztatta lapunkat a Rail Cargo Hungaria Zrt. A megállapodást Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója jelenlétében Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Vaso Janicic, az ISD Portolan Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

Az aláírás feltételeit az a szerződésben rögzített keretrendszer tette lehetővé, amelyet tavaly év végén az ISD Dunaferr, az ISD Portolan és a Rail Cargo Hungaria vezetői mellett a térségben átrakó tevékenységet végző Záhony-Port, valamint a Kelet-Trans és Transit-Speed vezetői írták alá. A vállalatok a Dunai Vasműbe érkező nagy mennyiségű vasérc, szén és buga záhonyi átrakásához biztosítanak kapacitást. Az átrakási tevékenységre határozatlan időre, míg a fuvarozási feladatok ellátására öt évre vállaltak elkötelezettséget az érintettek.

Két kohóval

A forgalom bővítését a Dunaferrben az elmúlt időszakban végrehajtott beruházások tették lehetővé. A termelés ismét két kohóval folyik, a meleg hengermű motorjának cseréje hengerelési többletkapacitást biztosít, így a havi kibocsátás akár negyedével is nőhet. A Dunaferr révén igényelt többletteljesítmény megteremtheti a feltételeket Záhony felzárkózásához az átrakók közötti piaci versenyben és több száz érintett munkahely megőrzését garantálja.

KM


Számok, adatok

A térségi együttműködésnek köszönhetően a Dunaferr a tavalyi mennyiségekhez képest már az idén 50 százalékkal növeli a Záhonyon keresztül, vasúton a dunaújvárosi vasgyárba fuvarozott nyersanyagok és az onnan kiszállított késztermékek volumenét, várhatóan 1,7 millió tonnára. A 2015. évi forgalommal összevetve a növekedés két és félszeres.


Évtizedes a kapcsolat

A Rail Cargo Hungaria és a Dunaferr hosszú távú szerződések alapján működő együttműködése már egy évtizedes múltra tekint vissza.

A Dunaferr cégcsoport évente kb. 4 millió tonna forgalmat bonyolít az RCH-val, ami ez utóbbi összforgalmának több mint 12 százalékát jelenti. A forgalom zavartalan és biztonságos lebonyolításának növelése érdekében néhány héttel ezelőtt dr. Kovács Imre megállapodott az Ukrán Vas­utak elnökével arról, hogy a két társaság az idei évre meghosszabbítja együttműködési szerződésének érvényességét. A különböző gazdasági és egyéb korlátozások ellenére az Ukrajnából Magyarországra belépő forgalom a 2016 végére 9 százalékkal nőtt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában