Helyi közélet

2017.02.26. 14:11

Fűszerkert a konyhánkban

Nyíregyháza - Saját magunk is ter­meszthetünk különféle fűszernövényeket, melyek később ételeinket ízesíthetik.

Nyíregyháza - Saját magunk is ter­meszthetünk különféle fűszernövényeket, melyek később ételeinket ízesíthetik.

Lassan, de biztosan itt a veteményezés ideje. Amíg viszont arra várunk, hogy melegedjen egy kicsit az idő és végre a szabadban vethessük el a különböző magokat, addig a konyhában is létrehozhatunk egy mini fűszerkertet.

A gyermek is örömét leli benne

Most, a tél vége felé közeledve már magasabb a napsütéses órák száma, így a lakásban is kaphat elegendő fényt egy palánta. A konyhai fűszerkert nem csak azért előnyös, mert saját termesztésű fűszerekkel ízesíthetjük az ételeket, hanem gyermekeinknek is hasznos elfoglaltságot nyújthat.

A gyermekek, különösen a fiúk, szeretik ellesni a barkácsolás fortélyait, erre kitűnő alkalom lehet egy aprócska fűszeres láda elkészítése, melynek alját ebben az esetben is ki kell fúrni, hogy a felesleges víz eltávozhasson az edényből. Ha kész a ládika (ami egyaránt lehet műanyag vagy fa) és kiválasztottuk a magokat, már csak jó minőségű, komposztált földre van szükségünk.

Amikor a kislányomat megkérdeztem, volna-e kedve velem veteményezni, elsőre nem igazán rajongott az ötletért.

Teljesen le volt nyűgözve

Megbeszéltem vele, hogy csak az egyik fajtát vesse el, a többit majd én befejezem. Ekkor leült az asztalhoz és a kezébe szórtam a snidling hagyma magokat. Miután elhelyezte az apró, fekete magvakat, már kérte is a többit.

Amikor a petrezselyem magokat adtam oda, megjegyezte: ezek már jobban tetszenek neki, mert nagyobbak és jobban láthatóak. Miután az utolsó csomagot, a koriandert is felbontottuk, már teljesen le volt nyűgözve. Végezetül, a magok elszórása után befedte őket földdel, de csak úgy, hogy az éppen hogy elfedje a magvakat.

Mivel kis locsolónk nem volt, így egy tálkába öntöttem vizet és megmutattam neki, hogyan tudja a kis kezével óvatosan meglocsolni a magokat úgy, hogy közben ne mossa ki azokat. Az edény alá tettünk egy tálcaszerűséget, ami felfogta a vizet, majd az egészet letakartuk. Ez a művelet azért fontos, mert ezzel párásítunk, melegen tartjuk a földet, amivel meggyorsítjuk magát a csírázási folyamatot, valamint megakadályozzuk a hirtelen kiszáradást is.

Déli ablakpárkányra

Lehetőleg egy déli ablakpárkányra tegyük a ládát, hogy a legtöbb napfényt és meleget kaphassa. Ha már bújnak elő a kis magoncok, a „takarót” le kell venni a ládikáról, hogy ne akadályozzuk a magokat a növekedésben.

Gyermekem azóta szinte minden áldott nap megnézi a fűszernövényes ládát, s nyomon követi az első magoncok kibújását. Azonnal észrevette azt, hogyha megfelelő mennyiségű napsütés éri a kis palántákat, azok akár egy centimétert is nőhetnek huszonnégy óra leforgása alatt.

Együtt figyeltük meg például azt, milyen gyorsan ­növekszik a koriander, miután kibújt a földből. Gyermekem észrevette azt is, hogy a petrezselyem bizony elég sokára „csatlakozott” a többiekhez.

- Jánky Noémi -


Bazsalikom és menta

Ilyen módszerrel veteményezhetünk még oregánót, bazsalikomot vagy kakukkfüvet, attól függően, milyen fűszereket részesítünk előnyben, miket használunk gyakrabban. Ha mindent jól csinálunk, 1–2 hónapon belül már a „mini kiskertünkből” ízesíthetjük ételeinket. Ugyanígy vethetünk még citromfüvet és mentát is, de ezeket tegyük külön és tartsuk edényben, még akkor is, ha már beindul a szabadföldi termesztés, mert nagyon agresszíven terjednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában