Helyi közélet

2017.02.13. 17:51

Kiállítással ünneplik meg a tizedik évfordulójukat

Tiszadada - Újravarrták a régi falvédők motívumkincseit a dadai asszonyok az értékőrzés jegyében.

Tiszadada - Újravarrták a régi falvédők motívumkincseit a dadai asszonyok az értékőrzés jegyében.

Nem kisebb eseményre, a mintegy 10 éve közösen alkotó társaság, a tiszadadai Női Kézimunka Szakkör kiállítására várják az érdeklődőket február 13-án, hétfőn 15 órától a tiszadadai tájházban.

Őrzik a múlt értékeit

A szakkör 2007-ben alakult olyan tiszadadai fiatalabb és idősebb háziasszonyok részvételével, akik még ismerik és szívesen művelik, valamint nagy örömmel mutatják meg és örökítik át az egykori viseletek díszítőelemeit, mintázatát. Ugyanakkor készítenek újabb technikával is hímzett, horgolt, szőtt vagy kötött kézimunkákat mindennapos használatra vagy a lakásuk díszítésére.

Heti egy délután jönnek a szakkör tagjai össze a helyi közösségi házban, s a foglalkozásokon a varrás, a régi és az új technikák elsajátítása mellett lehetőségük van közösségi életet is élni. Ha tehetik, szívesen mutatkoznak be alkotásaikkal a községben, valamint azon túl is, ha lehetőséget, meghívást kapnak. Gobelinjeikkel önálló tárlatokon, sőt versenyeken is részt vettek már. Tíz év alatt négy kiállításon mutatkoztak be.

Gazdag motívumvilág

– A mostani, a megalakulás 10. évfordulójára rendezendő, jubileuminak is mondható tárlaton a sokszínűség mellett kiemelt figyelmet kapnak az egykori tiszadadai konyhákat díszítő falvédők, amelyek gazdag motívumvilágát már novemberben elkezdték gyűjteni, tanulmányozni részben otthonaikban, részben a helyi, hagyományőrző tájház gyűjteményében. Ekkor határozták el, hogy újravarrják a már megfeslett, elszakadozott, tönkrement falvédők mintázatát, hogy az továbböröklődjön az utókor számára, s megmaradjon a helyi identitástudatban úgy a családi házakban, mint a közgyűjteményben – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező, a tájház vezetője.

KM

Kibővült a kör létszáma

– A szakkör tagjainak kiállításához csatlakozott több kézimunkázó asszony is a községből, olyanok, akik ismerik és még végzik a hímzések készítését, a falvédők drukkolását, varrását is. Így most a nyolc szakköri taggal együtt tizenketten mintegy ötven darab – valóban kézzel, sok-sok kézimunkával készült – alkotással mutatkoznak be Tiszadada lakossága előtt – tette hozzá ifj. Kovács Géza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában