Helyi közélet

2017.02.09. 15:30

Megelőzni az amputációt

Nyíregyháza - Az országban elsőként Nyíregyházán nyílt Diabéteszes Lábambulancia podiátriai szakrendeléssel.

Nyíregyháza - Az országban elsőként Nyíregyházán nyílt Diabéteszes Lábambulancia podiátriai szakrendeléssel.

A megye cukorbetegeinek ellátásában rendkívül fontos pillanat, hogy a IV. Belgyógyászati Osztály Anyagcsere-Lipid szakrendelésének keretében podiátriai szakrendeléssel megkezdte működését a Diabéteszes Láb­ambulancia.

– Az országban elsőként Nyíregyházán megnyitott ambulancia is jelzi azt az elhivatottságot, elkötelezettséget és a betegekért tenni akarást, ami Gaál Zsolt főorvost és az osztályon dolgozó szakembereket mindig is jellemezte – mondta a szerdai átadáson dr. Kajetán Miklós. A Magyar Diabetes Társaság Láb Munkacsoportjának vezetője riasztó adatot is közölt: évente Magyarországon mintegy 4000 betegnél kell a diabéteszes láb alsóvégtagi amputációját elvégezni. – A cukorbetegség egyik komplex szövődménye a diabéteszes láb, melynek kialakulásában többek között szerepet játszanak az idegbántalmak és az érszűkület is.

– A végtagelvesztés jelentősen, akár a felével is kivédhető lenne megfelelő oktatással, szoros vércukorkontrollal, anyagcsere-vezetéssel és rendszeres lábápolással, a láb eltéréseinek korai felismerésével – sorolta Kajetán Miklós, s egyben utalt arra is, az új ambulancia ebben nyújt hatékony és szakszerű segítséget a cukorbetegeknek. – Bízom benne, hogy az itteni jó példa egyben lökést is ad ahhoz, hogy hazánkban kialakuljon egy lábambulancia-hálózat, így javítja jelentősen a ma még szomorú statisztikát.

– Két évvel ezelőtt beszélgettünk arról, hogy jó lenne agy ilyen ambulanciát létrehozni és nagy öröm, hogy ma már azt mondhatjuk, elkezdődött a munka – fogalmazott dr. Gaál Zsolt, aki elmondta: jelenleg ötezer gondozottjuk van. Az új ambulanciával pedig a Diabétesz Centrumuk nyújtja az országban a legteljesebb ellátást a cukorbetegeknek. Több társszakmával együttműködve az a célunk, hogy minél kevesebb esetben legyen szükség amputációra, a betegeink jobb, teljesebb életet élhessenek.

Fontos cél a megelőzés

A cukorbetegek lábápolása különös figyelmet és gondosságot igényel, az önálló kompetenciával rendelkező ápolási szakemberek, a podiáterek tudnak ehhez nagyon sok segítséget adni. Tavaly 13 podiáter végzett a Miskolci Egyetemen, egyikük Mika Borbála, aki az egyetlen, aki a szakterületén egy szakambulancián dolgozhat.

– Minden tudásommal azon leszek, hogy minél több beteg lábat megmenthessünk, az elváltozásokat időben felfedezzük, s ne a már kialakult sebeket gyógyítsuk – mondta a fiatal szakember. Az eredményes podiátriai kezelés nem csak javítja a betegek életminőségét, de a korai halálozás megelőzésében is komoly szerepet játszik.

– A lábambulancián azokat a cukorbetegeket várjuk, akiknek kialakult neuropathiás szövődményük van, vagy a lábukon elváltozások, bőrkeményedések, lábdeformitások, sebek találhatóak, s nem tudják, hová forduljanak. Várjuk továbbá a cukorbetegeket éves lábvizsgálatra, szűrésre, oktatásra, mert nagyon fontos célunk a megelőzés – tette hozzá Borbála.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában