Helyi közélet

2017.02.06. 17:25

Menyasszonyok álma virágból

Vásárosnamény - Alig egy hete múlt, hogy részletesen beszámoltunk olvasóinknak lapunk 2017-es Álompár esküvői kiállításáról, egy fontos momentum azonban kimaradt a tudósításokból. Ugyanazon a hétvégén rendeztek ugyanis esküvői kiállítást a Papp László Budapest Sportarénában, ahol az első alkalommal meghirdetett menyasszonyicsokor-versenyen két megyei virágkötőnk is dobogóra állhatott.

Vásárosnamény - Alig egy hete múlt, hogy részletesen beszámoltunk olvasóinknak lapunk 2017-es Álompár esküvői kiállításáról, egy fontos momentum azonban kimaradt a tudósításokból. Ugyanazon a hétvégén rendeztek ugyanis esküvői kiállítást a Papp László Budapest Sportarénában, ahol az első alkalommal meghirdetett menyasszonyicsokor-versenyen két megyei virágkötőnk is dobogóra állhatott.

A versenyt tulajdonképpen a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete (VVVMSZE) írta ki, s január 28-án egy standon már az érdeklődők is megtekinthették a 32 résztvevő szebbnél szebb kompozícióját.

A nyitónap délutánján már eredményt is hirdetett a mester virágkötőkből álló zsűri. A dobogó legtetejére a nyíregyházi Gerliczki Zoltán állhatott, aki egy klasszikus fém próbababán helyezte el a cseppformára font, tűzött és fűzött technikával készült virágcsodáját.

– Már pénteken megtudtam, hogy kapott valamiféle díjat a csokrom, de azt nem mondták meg, hogy hanyadik lettem – mesélte Zoltán.

– Számomra is nagy meglepetés volt, amikor elsőként szólítottak, mivel jó néhány elvárásnak – nézték a látványt, a viselhetőséget, a technikát, a színvilágot, s magát az ötletet is – meg kellett felelnem. Talán sikerült a munkámmal példáznom, hogy a klasszikus is lehet különleges, s bizonyára a kompozíció gallérja is felhívta magára a figyelmet, amit egy olyan gyapot szöszeiből raktam össze, amely leginkább a gyermekláncfű szöszéhez hasonlatos. A kidolgozottságra, pontosabban az eldolgozottságra is nagyon figyeltem, hiszen egy drótszálat sem hagytam szabadon, ami egy hölgyet megszúrhatna – mondta el a fiatal virágkötő mester, akit már akkor megrohantak a házasulni vágyók, amikor jóformán még le sem ért a színpadról.

Ősszel Abu-Dzabi várja

A vásárosnaményi Nagy Gábor – Zoltánnal ellentétben – egy kimondottan modern csokorral léphetett fel a dobogó második fokára.

– Kimondottan erősebb színekkel – naranccsal, pirossal és sárgával – dolgoztam, s alapvetően trópusi virágokból, főleg orchideákból, broméliákból építettem fel a kompozíciómat – nyilatkozta Gábor.

– Ügyeltem arra is, hogy az egyik kikötés szerint a csokornak 3 napig frissnek kellett maradnia. Az én pályaművem egy uszályos menyasszonyi csokor volt, aminek a felső része tűzött technikával, az alsó 170 centiméteres uszályvirágfüzére pedig fűzött és ragasztásos technikával készült. Egyébként megmondani sem tudnám mennyit, de nagyon sok virágot használtam fel hozzá – sorolta az októberi WordsKills világbajnokságra, ismertebb nevén a Szakmák Olimpiájára áprilisban beválogatott, s így hamarosan Abu-Dzabiban bemutatkozó virágkötő.

KM-MJ


Nem éppen ma kezdték

Gerliczki Zoltán a virágkertész szülei révén született szinte bele a virágkötészetbe, s legalább 25 éve annak, hogy az első csokrot megkötötte. Tíz évvel ezelőtt szerzett virágkötő-végzettséget, s amikor 2015-ben a mestervizsgát is letette, már jogosultnak érezte magát a versenyzésre. Miután számos nemzetközi workshopon csiszolta tudását, egyre több országos programban hívta fel magára a figyelmet. A székesfehérvári Florália Virágkiállításon például a magyar gyümölcstermesztést kellett bemutatnia virágokkal, amivel különdíjat is szerzett. Tavaly a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál Országos Virágkötő Bajnokságán a szülőköszöntő, illetve a menyasszonyi csokrával jutott fel a dobogó harmadik fokára. Sokat köszönhet a Tulipa Kft.-nek, ahol mindig igyekeznek levadászni a világpiacon azokat a növényeket, amiből versenymunkákat tervez. Az extrém vásárlói igényektől sem riad vissza, egyszer például biciklikerekekre kellett kompozíciót terveznie.

Nagy Gábor körülbelül 10 éve foglalkozik virágkötészettel, amióta a szülei Vásárosnaményban virágüzletet nyitottak. A versenyek előtt a felkészülésben nagyon sokat segít édesanyja, Nagy Katalin mester virágkötő, aki maga is gyakran benevez egy-egy megmérettetésre. Gábor tavaly szinte minden versenyen indult, amit kiírtak: a VVVMSZE által Kecskeméten rendezett Legszebb őszi csokor elnevezésűről szeptemberben győztesként távozott, a novemberi Advent virágkötészeti versenyen pedig a második helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában