Helyi közélet

2017.02.22. 16:13

Mozgásfejlesztés Vojta-terápiával

Nyíregyháza - Hazánkban egyedül a nyíregyházi kórházban érhető el OEP-finanszírozással a kezelés.

Nyíregyháza - Hazánkban egyedül a nyíregyházi kórházban érhető el OEP-finanszírozással a kezelés.

A Nemzetközi Vojta Társaság, a Jósa András Oktatókórház és a Down Egyesület közös szervezésében a Vojta-terápiát bemutató kurzuson vehettek részt az ország minden tájáról érkező gyógytornászok és gyógypedagógusok az oktatókórházban.

A Václav Vojta, cseh ortopéd-neurológus kidolgozta terápiáról hazánkban eddig nem rendeztek országos ismertető előadást, pedig fontos, hogy a kisgyermekkori mozgás-rendellenességeket minél több szakember tudja kezelni.

A világszerte, főleg Európában nagy sikerrel, ötven éve használt Vojta-módszer főként a csecsemők fejlődési és motoros zavarainak, illetve a gyermek- és felnőttkorban az agy károsodása miatt kialakuló mozgási rendellenességeknek a kezelésében használt kezelés. A mozgásfejlesztő terápia lényege, hogy egy meghatározott testhelyzetben, egy meghatározott pontra/pontokra és irányban/irányokban kifejtett enyhe nyomás segítségével érik el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a tér­érzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére, az ideális mozgásminták kialakulására.

– Az oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztály segítő alapítványának (Kérlek Segíts Alapítvány) támogatásával egy terapeuta képzése elindult Németországban, Siegenben, a Nemzetközi Vojta Társaság központi képzőhelyén. Ennek köszönhetően az osztály betegeinek ma már elérhető, az országban egyedülállóan OEP-finanszírozással ez a kezelési lehetőség – mondta dr. Kántor Katalin osztályvezető főorvos. – Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a terápia hatékony, a szülők örömmel fogadták a kezelést. Jövőbeli cél a módszert oktató országos képzőkurzusok szervezése Nyíregyházán, a Kérlek Segíts Alapítvánnyal és a Down Egyesülettel közösen.

A Csodavárban is

A Down Egyesület Erasmus+ pályázatának köszönhetően román és szlovák partnerek együttműködésével jó gyakorlatok cseréjét hajtják végre.

– A külföldi partnerek a Mindenkinek Becsengettek! inkluzív együttnevelés programunkat ismerhették meg, mi pedig különböző terápiás módszereket sajátíthatunk el a projekt ideje alatt, ilyen a Vojta-terápia is – mondta Dankó Dóra, az egyesület marketing menedzsere. Az egyesület fenntartásában működő Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban is igénybe vehető a Vojta-módszert, de külföldi terapeuta segítségével.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában