Helyi közélet

2017.02.19. 12:14

Nem jött váratlanul és gyorsan apadt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakember szerint nem okozott nagy veszteséget a vadak körében a jeges árhullám.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakember szerint nem okozott nagy veszteséget a vadak körében a jeges árhullám.

Sok fotó készült az elmúlt napokban a Tiszán levonuló jégzajlásról. A fényképek között olyanokat is láthattunk, hogy a jégtáblákon egy-egy vad – róka, nyúl, őz – várta sorsának jobbra fordulását.

Vajon a most levonuló árhullám mekkora nagy veszteséget okozhatott megyénk vadállományában? – tettük fel a kérdést Plavecz János megyei fővadásznak.

– Szerencsére nem okozott olyan jelentős, nagy arányú veszteséget a vadállatok körében a Tisza jeges árhulláma megyénkben, mint ahogy azt tette pár évtizede a szatmári-beregi térségben. Nem azt mondom, hogy nem pusztult el egy-két állat, de nem volt tömeges. Ebben nagy szerepet játszott, hogy az árhullám nem jött váratlanul, az állatoknak volt idejük kimenekülni az árterületekre, valamint felhúzódtak az ártér magasabb területeire.

– A vadászok ott gondoskodtak az állatok etetéséről, ahová azok menekültek. Volt olyan száraz hely, ahová csak csónakkal tudták bevinni az eleséget, de ezt is nagyon óvatosan tették, nehogy az ott tartózkodó állatokat a vízbe zavarják. A vadállomány helyzete szempontjából az is kedvező volt, hogy a víz gyorsan megkezdte az apadást – magyarázta érdeklődésünkre a szakember.

Kivárhattak az utolsó pillanatig

Néhány vadásztól az iránt érdeklődtünk, hogy vajon a fotónkon is látható vadak hogyan kerülhettek a folyómeder közepére, a befagyott jégre. Szerintük ez megmagyarázhatatlan történet. A vadak talán kivártak az utolsó pillanatig, meglapultak a búvóhelyükön, de aztán a jégzajlás már megzavarta őket.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában