Helyi közélet

2017.02.24. 15:23

Tennünk kell a védelméért

Nyíregyháza - Megyeszerte work­shop-sorozattal folytatódik a klímastratégia kidolgozása.

Nyíregyháza - Megyeszerte work­shop-sorozattal folytatódik a klímastratégia kidolgozása.

A megyei klímastratégiák célja, hogy csökkentsék a klímaváltozás negatív hatásait, felkészítsék a helyi közösséget a kockázatokra és lehetővé tegyék az alkalmazkodást. A stratégia kidolgozásába Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elsőként vágott bele januárban egy nyitókonferenciával, csütörtökön pedig a megyeháza Bessenyei-nagytermében elkezdődött a munkamegbeszélések egy éven át tartó sorozata is.

Lehet csatlakozni

– Megalakult az éghajlatváltozási platform, de továbbra is nyitott, lehet csatlakozni – szögezte le köszöntőjében Szuhóczky Gábor, aki az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítványt képviselte.

– A sorozat – egy-egy kiemelt témára fókuszálva – a megye kistérségi központjaiban folytatódik, ugyanis a lehető legtöbb emberhez szeretnénk személyesen is eljuttatni az üzenetet – mondta Szuhóczky Gábor, és hozzátette: a következő állomásnak Baktalórántháza ad otthont március 23-án, a megbeszélés kiemelt témái pedig az energiatakarékosság és az energiahatékonyság lesznek.

Mindig is változott

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese a résztvevők érzelmeire hatva vázolta fel a problémákat A klímavédelem és a fenntartható fejlődés kapcsolata című előadásában.

– A sarki jégbe lefúrva rétegeket találunk, ezeket elemezve a tudósok kimutatták: az elmúlt 400 ezer évben a hőmérséklet és a szén-dioxid-koncentráció együtt mozgott; a mostani koncentráció minden korábbinál erősebb felmelegedést jelez. A klíma mindig is változott, ám ez a folyamat mostanában sokkal gyorsabb és drasztikusabb lett, amit időjárási szélsőségek formájában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is a bőrünkön érzünk. Tennünk kell a klímaváltozás ellen – summázott dr. Kiss Ferenc.

Gazdaságilag is megéri

Lakatos Dénes, az Áramút-Bau 90 Kft. ügyvezetője műszaki oldalról közelítette meg a témát A fotovoltaikus napelemek telepítésének helyes gyakorlata című előadásában.

– A napelemekkel nagyot léphetünk a klímavédelem irányába, és használatuk ma már gazdaságilag is megéri – a kormányzati támogatásnak köszönhetően az iskolák, közintézmények egyre nagyobb számban alkalmazzák a technológiát. Ugyanakkor a napelemek környezetvédelmi termékdíja hazánkban kétszerese az akkumulátorokénak, Európa más országaiban egyáltalán nincs efféle teher – folytatta a nehézségekkel az előadó, aki szerint ezen szerkezetek túlnyomó része újrahasznosítható, a gyártásuk során fellépő szén-dixoid-terhelést pedig a használatuk bőven ellensúlyozza.

– Aki megteheti, annak kötelessége áldozni a klímavédelemre – figyelmeztetett búcsúzóul Lakatos Dénes.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában