Helyi közélet

2017.02.09. 10:26

Videó: Győröcskénél már két és fél méter vastagságú a torlódott jég a Tiszán

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza az országhatártól Vásárosnaményig apad, lejjebb árad, Szabolcsveresmartig a védvonalra február 7-én elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetivízig igazgatójától, védelemvezetőtől.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza az országhatártól Vásárosnaményig apad, lejjebb árad, Szabolcsveresmartig a védvonalra február 7-én elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetivízig igazgatójától, védelemvezetőtől. – Az árhullám levonulása miatt az alsóbb szakaszokon megemelkedett a folyó vízállása, ezért Dombrád, Tiszabercel térségében szerdán reggel 6 órakor újabb szakaszon rendeltünk el I. fokú árvízvédelmi készültséget, 8 órakor pedig Zsurk és Szabolcsveresmart között II. fokúra növeltük a jégtorlódás duzzasztó hatása miatt.

A folyó az országhatártól Tiszaszalkáig jégmentes, Tiszaszalka és Zsurk között közel 40 km-en enyhe jégzajlás van, a jég vastagsága 10 cm. Zsurk és Győröcske között 21 km-en 100–120 cm-es, a torlódás végén Győröcskénél pedig 250 cm-es vastagságban torlódott álló jég van. Alatta 5 km hosszban ismét jégmentes a folyó, majd Tuzsér térségében 1,6 km hosszban 120 cm vastagságban torlódott jég figyelhető meg. Fényeslitke térségében 200 méter hosszban 150 cm-es vastagságban torlódott álló jég alakult ki. Szabolcsveresmarttól Tokajig a folyón megszakításokkal álló jég van 24–25 cm-es vastagságban.

A Szamos jelenleg apad, jégmentes, Tunyogmatolcs és a tiszai torkolat között az I. fokú árvédelmi készültség van érvényben. A Túr apad, jégmentes, a II. fokú árvízvédelmi készültséget 7-én 18 órakor I. fokúra mérsékelték. A Kraszna apad, a torkolati szakaszára továbbra is érvényben van az I. fokú készültség. Az országhatár és Ópályi között megcsúszott álló jég figyelhető meg.

Vízkormányzást is végeznek

A Felső-Szabolcs alsó belvízvédelmi szakaszán, Tiszabercel és Nagyhalász térségében kedden elrendelt I. fokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A tiszaberceli szivattyútelepen közel 80 ezer köbméter belvizet szivattyúztak át kedden a Tiszába a Belfő-főcsatornából, vízkormányzást is végeznek. Az önkormányzatok is küzdenek a belvízzel: Újfehértón I. fokú, Kálmánházán és Tiszabezdéden II. fokú a készültség.

KM-GyL


Forrás: rtl.hu


A szakemberek bizakodóak voltak a keddi adatok alapján, de a jeges ár még tartogathat meglepetéseket.

Az országban több településen is fennakadásokat okoz a belvíz. Bükkábránynál a 3-as utat öntötte el, helyenként fél méteres magasságban. Több autót a tűzoltóknak kellett kimenteniük, az utat lezárták. A Varsányt és Szécsényt összekötő útnál is gondot okozott a belvíz, markolóval kellett az árkot kimélyíteni, hogy el tudjon folyni a víz az útról és a földekről. Vásárosnaménynál pedig üdülőházakat öntött el az áradó Tisza - derült ki a tenyek.hu riportjából.

Lónyánál és Vásárosnaménynál is lefilmezték, hogyan hömpölyög a jég a Tisza magyarországi szakaszán. A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában