Helyi közélet

2017.02.08. 14:24

Videó: Kenuval menekítették ki a kutyákat

Tiszamogyorós, Tiszaszentmárton - A szakemberek bizakodóak voltak a keddi adatok alapján, de a jeges ár még tartogathat meglepetéseket.

Tiszamogyorós, Tiszaszentmárton - A szakemberek bizakodóak voltak a keddi adatok alapján, de a jeges ár még tartogathat meglepetéseket.

– Az elmúlt 24 órában öt–tíz milliméter csapadék hullott a vízgyűjtő területen, folytatódott a jeges árhullám levonulása. A Tisza és a Szamos teljes magyarországi szakaszán fenntartjuk az I. fokú jég elleni védekezési készültséget – tájékoztatta lapunkat a keddi helyzetről Bodnár Gáspár.

További csapadék várható

– A Tisza Tivadarig apad, lejjebb a teljes működési területünkön áradás tapasztalható, a nagysága indokolttá tette az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését. A folyó az országhatár és Vásárosnamény között jégmentes, Zsurkig zajlik a jég. Lejjebb, Győröcskéig 13 kilométer hosszan torlódott állójég alakult ki 120 centiméteres vastagságban, illetve rövidebb szakaszon Tuzsér és Fényeslitke térségében is. Szabolcsveresmarttól Tokajig megszakításokkal áll a jég 25 centiméteres vastagságban – folytatta részletes tájékoztatással a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A kisebb folyóinkról a védelemvezető elmondta: – A Szamos apad, az országhatár és Szamosangyalos között jégmentes. Lejjebb a folyón erős jégzajlás figyelhető meg, a jég vastagsága 30 centiméter. Tunyogmatolcs és a torkolat között a töltéseket elérte a víz, ezért itt I. fokú árvédelmi készültséget tartunk. A Túr teljes hosszában jégmentes, apad, itt a hétfői áradás indokolttá tette a II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését. A Kraszna vízállása emelkedik, kedd reggeltől Ópályi és a torkolat között I. fokú készültség van érvényben. A folyón állójég észlelhető 12 centiméteres vastagságban, a torkolatnál kisebb jégtorlódás alakult ki. A jégviszonyokat a gátőreink naponta többször jelentik.

– Tiszabercel és Nagyhalász térségében hétfőn I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltünk el. A Belfő-csatorna vízgyűjtőjén jelentkező belvizet a tiszaberceli szivattyútelep segítségével emeljük át a Tiszába. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban további 9–14 milliméter csapadékra kell számítani – fűzte hozzá Bodnár Gáspár.

Mindenre felkészültek

A FETIVIZIG Felső-szabolcsi Szakaszmérnökségének vezetőjével a tiszaszentmártoni vasúti hídnál találkoztunk. – A jeges árnak az a veszélye, hogy nem kiszámítható a vízszintemelkedés – magyarázta Ónodi János, majd hozzátette: a rendelkezésre álló adatok alapján nem számítanak nagyobb gondra. – Éjjel három órakor jelentették, hogy Lónyától megindult a 18 kilométeren feltorlódott jég. Az előzetes felmérések alapján a műtárgyakon nem okozott jelentős sérüléseket, a hullámtéri véd­erdőket azonban megtépázta.

– Ötven munkatársunk dolgozik a jég elleni védekezésben, négy jégtörő hajó áll készenlétben, és szélsőséges esetben – ha torlasz alakulna ki, vagyis a folyót elzárná a jég – robbantásra is szükség lehet, ahogyan a Szamos romániai szakaszán, Dés térségében is történt – mondta Ónodi János.

Tarolt a jég

A tiszamogyorósi Főnix Kempingből vasárnap tíz ember mentette, ami csak menthető, azonban hétfőre a méteres víz mellett többtonnányi jég is érkezett.

– Az elmúlt huszonöt évben nem láttam ehhez hasonlót. Iszapolásra, takarításra számítottunk, mint minden árvíz után, azonban a jégtáblák azt is elsodorták, amiről azt hittük, hogy már biztonságban van – válaszolta érdeklődésünkre Katkó Lászlóné. – A jég összetört mindent a kerítéstől a stégig, milliós nagyságrendű a kár, de a felméréssel várnunk kell az ár levonulásáig. Kedden a katasztrófavédelem segítségével, egy kenuval mentettük ki a kemping területéről az ott rekedt három kutyát, az egyik német juhász lábtörést szenvedett egy jégtáblától – számolt be a pusztításról és az erőfeszítésekről a kemping vezetője.

Kazánokat is veszélyeztetett a víz

– A tűzoltók több esetben víz­eltávolításhoz vonultak az elmúlt napokban; azokon a helyeken szivattyúztak, ahol értékek kerültek veszélybe, a vízmagasság pedig legalább fél méter magas volt, ugyanis a berendezéseket csak ezekben az esetekben tudják használni – tudtuk meg Dóka Imrétől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől. – Mándokon több esetben kazánokat veszélyeztetett a víz, Eperjeskén egy pincéből másfél méternyit szivattyúztak ki a tűzoltók, akik egy kisvárdai telephelyen is beavatkoztak. A Dégenfeld Járási Mentőcsoport Baktalórántházán, Nyírjákón és Leveleken védekezett a belvíz ellen, a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület a gergelyiugornyai üdülőtelepen végzett értékmentést. Azokon a településeken, ahol elrendelték a belvízvédelmi készültséget, igazgatóságunk szivattyúkkal és egyéb eszközökkel segíti a védekezést – tájékoztatott az elmúlt napok eseményeiről Dóka Imre.

KM-HP


Bükkábrány, Szécsény, Varsány, Vásárosnamény - Az országban több településen is fennakadásokat okoz a belvíz. Bükkábránynál a 3-as utat öntötte el, helyenként fél méteres magasságban. Több autót a tűzoltóknak kellett kimenteniük, az utat lezárták. A Varsányt és Szécsényt összekötő útnál is gondot okozott a belvíz, markolóval kellett az árkot kimélyíteni, hogy el tudjon folyni a víz az útról és a földekről. Vásárosnaménynál pedig üdülőházakat öntött el az áradó Tisza - derült ki a tenyek.hu riportjából.

Lónyánál és Vásárosnaménynál is lefilmezték, hogyan hömpölyög a jég a Tisza magyarországi szakaszán. A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában