Helyi közélet

2017.03.21. 11:20

A Down-világnap üzenete: a különbségek elmosódnak

Nyíregyháza - Csodavár TanácsadóPontok segítik a Mátészalkán és térségében élő gyermekek fejlesztését.

Nyíregyháza - Csodavár TanácsadóPontok segítik a Mátészalkán és térségében élő gyermekek fejlesztését.

Van egy hely Nyíregyházán, ahol a gyerekeket minden nap csoda várja. A Down Egyesület Csodavárában fejlesztésre szoruló gyerkőcök és ép társaik mesés környezetben játszhatnak együtt, folyamatosan bizonyítva az egyesület hitvallását és a Down-szidróma világnapjához kapcsolt mottójukat: A különbség kisebb, mint gondolnád.

Elfogadóbb társadalom

– A Down-szindrómát a 21-es számú kromoszóma triplázódó osztódása okozza, ezért is választották több mint egy évtizeddel ezelőtt a világnap dátumának március 21-ét. A 21-e a 21. kromoszómát jelöli, az év harmadik hónapja pedig a 21-es triszómiára utal. A világnap célja felhívni a figyelmet a genetikai eltérésre és annak elfogadására – mondta Kisari Károly, az egyesület elnöke. A világnap alkalmat ad arra is, hogy a különbségek elmosódására, a korai fejlesztés fontosságára felhívjuk a figyelmet.

A világnap és Down-hét megnyitóján, hétfőn délelőtt a Csodavárban Kisari Károly arról is beszámolt: az idei év kiemelkedő eseménye lesz, hogy a tervek szerint ősszel Budapesten is megnyitják a Csodavár Fejlesztőházat, mert nagyon fontos, hogy a korai fejlesztéshez minden downos és egyéb értelmi lemaradással, fogyatékkal élő hozzájuthasson. Magyarországon évente 100–150 baba születik kromoszóma-rendellenességgel.

A rendezvény fővédnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: az egyesület munkája példaértékű, segítségükkel a megyében élő, Down-szindrómás gyermeket nevelő családok nem maradnak egyedül a problémáikkal.

– Nagyon fontos, hogy a többségi társadalom tagjai minél fiatalabb korban találkozzanak mozgássérült, értelmi fejlődésükben eltérő társaikkal. Az egyesület munkájának köszönhető, hogy ma a társadalom elfogadóbb a Down-szindrómásokkal szemben, s egyre több család dönt úgy, vállalja sérült gyermeke nevelését. A korai fejlesztéssel a Csodavár nagyon sokat tesz azért, hogy a gyermekek teljesebb életet élhessenek.

Pázmán Viktória, a Csodavár vezetője és fejlesztő gyógy­pedagógusa elmondta: a Down-szindróma világnapján és egész héten óvodai és iskolai csoportokat fogadnak.

Látni és megérteni

– A célunk, hogy az ép gyerekek találkozzanak mássággal élő társaikkal, lássák, tudják és megértsék, milyen az, ha valaki tőlük eltérően fejlődik, ezért nem csupán a Down-szindrómára hívjuk fel a figyelmet, hanem együttműködünk a vakok megyei egyesületével és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával. A gyerekek az érzékenyítő foglalkozásokon kipróbálhatják, milyen az, ha nem lát az ember vagy kerekesszékbe kényszerül – fogalmazott Pázmán Viktória.

Jelentős adomány a tanácsadópontnak

A világnap kiváló apropó volt arra, hogy az egyesület és a mátészalkai Eszat Kft. között kötött megállapodást megújítsák. A cég másfél millió forintot adományoz olyan tanácsadópontok létrehozására, melyek a Mátészalkán és térségében élő 5 éves kor alatti gyermekek fejlesztését szolgálják majd. Kovács Károly ügyvezető hangsúlyozta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé és segítik a tanácsadópontok működését.

Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere a köszönet mellett arról is szólt, hogy a Csodavár munkatársai a 2015/16-os időszakban 62 gyermeket vizsgáltak meg, s kiderült, több mint 20 gyermeknek van szüksége fejlesztésre. A szakemberek tanácsai a családoknak nagyon nagy segítséget jelentenek. A megfelelő ellátás segíti a gyermekek integrációját, hiánypótló a Csodavár TanácsadóPontok munkája – mondta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában