Helyi közélet

2017.03.21. 10:44

A lélekemelő gregorián a sonkádi örökségnapon

Sonkád - Örökségnapot rendeztek Sonkádon, megtelt a református templom.

Sonkád - Örökségnapot rendeztek Sonkádon, megtelt a református templom.

Az Európa Nostra-díjas templom több mint ezer éves falai talán sok száz év után most először hallhattak újra lélekemelő gregorián, azaz egyszólamú liturgikus éneket a Schola Gregoriana Budapestinensis előadásában. Ha nem is szorosan, a liturgiába épülve, mint egykor, de ezúttal méltó keretet adott az örökségnap rendezvényének.

– Az újszerű kezdeményezésre azonnal igent mondott a Sonkádi Református Egyházközség. A hívek zsúfolásig megtöltötték a templomot az esős szombat délután, ahol elsősorban a Középkori templomok útja program mutatkozott be – újságolta Demeter Zsuzsa programszervező. – Mindemellett előadások hangzottak el a Felső-Tisza-vidék műemlékeinek és azok berendezési tárgyainak megnevezéséről. Deák Attila ügyvezető, Szatmári István műemléki szakértő és Varga János etnográfus, a Beregi Múzeum igazgatója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A templomi – de nem istentiszteleti – összejövetelen Szalay Kont Miklós szatmári református esperes hirdetett igét, a kezdeményezést üdvözölte dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője és Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke. A programot Tóth László lelkipásztor koordinálta, majd a Sonkádi Európa Nostra Díjas Református Templomért Alapítvány szeretetvendégsége zárta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában