Helyi közélet

2017.03.01. 10:31

A méhek is a tavaszt várják

Vaja - Az Európát elárasztó, katasztrofális minőségű kínai „műmézek” piacromboló hatásától hangos a hazai méhész társadalom, amelynek tagjai mindig kiváló minőségű, virág-, s főként a közkedvelt akácmézzel látták el az európai piacokat.

Vaja - Az Európát elárasztó, katasztrofális minőségű kínai „műmézek” piacromboló hatásától hangos a hazai méhész társadalom, amelynek tagjai mindig kiváló minőségű, virág-, s főként a közkedvelt akácmézzel látták el az európai piacokat. Riogatják őket a mézfelvásárlók azzal is, hogy a környező országok szintén egyre jobb minőségű mézzel rukkolnak elő, csak jóval olcsóbban, mint a magyarok, s ha a honi „mézesek” nem engednek az árból, nyakukon maradhat a mézük.

A vajai Takács Józsefnek szerencsére nem igen kell effélétől tartania, mivel az ő felvásárlói mindig korrektek voltak, az ő méze pedig régóta kiváló minőségű, úgyhogy bizakodva várja az évet.

Egymás fölött

– A jó minőség záloga a technológiámban rejlik. A kaptáraimban a keretsorok egymás fölött helyezkednek el. Ennek az előnye, hogy könnyen el tudom különíteni a fiasítást a méztől. Amikor eljön az akácvirágzás ideje, el tudom venni az addigi vegyes gyűjtést azért, hogy onnantól kezdve tiszta akácmézet tudjak pergetni. Takács Józsefnek feltettük a kérdést: egy ilyen hideg tél után tényleg kevesebb és emiatt drágább méz várható?

– Ez mezőgazdaság, annak is „vegyes” ágazata, hiszen a méhészet állatgazdálkodás is, növénytermesztés is. Függ attól, hogy az akácunk lefagy tavasszal vagy sem. Ez még ugye előttünk van, de tény, hogy az egyik évben az akácvirágzás elején, amikor az akác már bimbóban volt, jött egy -5 fokos hideghullám és lefagyott az összes, az akkorra már 5 centiméteres hajtás.

– A mostani hideg tél viszont a méhállományban semmi kárt nem okozott. A méhek ugyanis kibírnak még a -25 foknál nagyobb hideget is. Itt az a probléma, hogy a nagy méhsűrűség miatt sokan atka-szívott állománnyal mentek a télbe. Az atka miatt károsított, legyengült méhecskéknek pedig az élettartama nem elég ahhoz, hogy a jelenleg már elkezdődött fiasítást végigvigyék, vagyis nem tudják maguk helyett kinevelni a következő generációt, amelyiknek az idei gyűjtőmunkát kell elvégezniük. Tehát nem tudja magát reprodukálni, ezért a munka dandárjára nem tudnak fölfejlődni az atkák kínozta méhcsaládok, már ahol nem tudták a méhekről eltávolítani ezt a parazitát.

KM-GB


Ha Izaura megy a tévében

– Emlékszem, régen igencsak erős mérgeket (például Dimecron, Ultracid) használtak a gyümölcsösökben, mégsem volt annyi méhpusztulás, mint mostanában. Mondhatni semmi gondunk nem volt, mert a növényvédő szerek felhasználója szakember volt. Most azonban egy sor szabad forgalmú permetszer megvásárolható, de olykor még a hivatalosan csak szakmai végzettséggel megvehető anyagokhoz is hozzájut boldog-boldogtalan. Az a baj, hogy az emberek egy része nem veszi figyelembe a szabályokat. Például, ha neki permetezni kell, de Izaura megy este a tévében, hiába virágzik az alma, vagy virít a gyermekláncfű meg az árvacsalán a facsíkban, nem várja meg a napnyugtát, hanem nyakon permetezi az akkor még ott szorgoskodó méhecskéket. Tehát a felhasználással van a gond – summázott Takács József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában