Helyi közélet

2017.03.25. 12:13

Az első lépés Abu Dhabi felé

Nyíregyháza - Alig egy hónap múlva rendezik a következő fordulót.

Nyíregyháza - Alig egy hónap múlva rendezik a következő fordulót.

Az ifjú szakemberek számára kiírt Worldskills Abu Dhabi 2017 hazai válogatóversenyének pincér-, szakács- és cukrászfordulóját március 10–11-én rendezték, a megmérettetésen pedig remek megyei eredmény született: a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákja, Földesi Csenge kiválóan szerepelt és továbbjutott a következő fordulóba.

Kétszer öt óra alatt kellett elkészítenünk a desszerteket.

Földesi Csenge

A fiatal tehetségeknek nem csak szakmai tudásukról, technológiai és alapanyag-ismeretükről, kreativitásukról kellett számot adniuk, de az angolnyelv-tudásukról is. A szakácsok vegán meleg előételt, halas főételt és tányérdesszertet készítettek, a pincérek terítettek, koktélt kevertek, hideg előételt, gyümölcstányért és kávét készítettek, a cukrászoknak pedig négy különböző marcipánfigurát, két bonbont és egy tányérdesszertet kellett elkészíteniük, de karamellartisztikában is megmutatták tudásukat. A neves séfekből és elismert szakemberekből álló zsűri komoly értékelő rendszer szerint, előre meghatározott szempontok alapján pontozott, Csengének pedig teljesült az álma és továbbjutott.

 

Bonbonok és tányérdesszertek

– Másfél hónapig gyakoroltam a versenyre, és óriási köszönettel tartozom az iskolámnak, illetve a képzőhelyemnek, a Mokka cukrászdának, hogy támogattak, így minden időmet a felkészülésre fordíthattam – mondta lapunknak Csenge, aki nagyon jó versenyzőtípus, hiszen soha nem izgul a megmérettetések előtt és úgy gondolja, a hibákból tanulhat a legtöbbet. – Kétszer öt óra állt a rendelkezésünkre, ennyi idő alatt kellett elkészítenünk a desszerteket. A fehérre öntött bonbonomnak whiskey-s, kávés, aranymazsolás tölteléke volt, a habzsákból dresszírozottba pedig vilmoskörte-pálinkával lazított marcipánt tettem. A tányérdesszertbe áfonyás-likőrös bajorkrém került, amely alatt zacher felvert, illetve borzselé volt, de fenyőmaggrillázst, valamint szegfűszegöntetet is tettem rá.

A karamellartisztika főszereplői a hupikék törpikék voltak – a marcipánfigurák elkészítésében Földesi Terézia marcipándísz-készítő mester volt a segítségemre. A bonbonokat, tányérdesszertet és az artisztikát Kollonay István szakoktatóval közösen álmodtuk meg, de kiváló mestercukrászok, Görömbei Sándorné, Szabó Sándor és Bereczki Attila is véleményezték az ötleteket és a kivitelezést – mesélte a fiatal lány. A továbbjutás tehát sikerült, de nincs idő pihenésre: április 24–26. között rendezik a hazai döntőt, ahol a versenyzőknek a karamellartisztika mellett négyféle bonbont és francia desszertet is készíteniük kell. – Tervezünk, ötletelünk, és mivel kevés az idő, tanítás előtt és után is készülök, hiszen óriási a tét: aki győz, részt vehet egy nemzetközi válogatón, onnan pedig egyenes út vezethet az októberi, Abu Dhabiban megrendezett Worldskillsre, a „szakmák olimpiájának” nevezett világversenyre – tette hozzá Csenge.

- KM-SZA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában