Helyi közélet

2017.03.04. 15:18

Édes élet: mindenkinek jár

Nyíregyháza - A laktóz- vagy glutén- érzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finomságokról.

Nyíregyháza - A laktóz- vagy glutén- érzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finomságokról.

– Nagyon fontos, hogy a cukrászok képezzék magukat és nyitottak legyenek az újdonságokra, hiszen a vendégek igényei folyamatosan változnak – különösen azóta, hogy nő az ételintoleranciával küzdők száma, de a tendencia oka az is, hogy egyre többen figyelnek a tudatos táplálkozásra – mondta Görömbei Sándorné mestercukrász, aki az Észak-Kelet-Magyarországi Cukrász Ipartestület elnökeként gyakran szervez bemutatókat, előadásokat az ismeretek bővítéséért.

A napokban az Ózoon Hotel adott otthont a kóstolással egybekötött eseménynek, amelyen a paleolit, glutén- és laktózmentes sütemények és fagyik készítéséhez kaptak jó tanácsokat, illetve recepteket a résztvevők. A gyakorló szakemberek és tanulók megismerkedhettek a paleolit krémek, édesítők, szirupok, lekvárok és gluténmentes lisztek felhasználási lehetőségeivel, illetve hatásukkal is.

– Három részre szoktam osztani a vendégkörünket: vannak, akik azért vesznek glutén- vagy laktózmentes termékeket, mert kíváncsiak az újdonságokra, mások a tudatos táplálkozás híveiként fogyasztják ezeket, és olyanok is vannak, akik érzékenyek valamelyik összetevőre, és kénytelenek zsír-, cukor- vagy lisztmentesen táplálkozni – folytatta a szakember.

– Fontos, hogy kiváló minőségű sütemények és fagylaltok közül választhassanak, mint ahogy az is, hogy folyamatosan nőjön a választék, ami a rendelkezésükre áll. Az ezekhez szükséges összetevők azonban másképpen viselkednek, mint a hagyományosak, azért meg kell tanulni bánni velük, és ismerni kell az újdonságokat – a mostani előadáson például megtudtuk, hogy már kapható olyan kókusztej, aminek nincs kókuszíze.

Vissza a természetbe!

Joó Imre, az M-Gel Kft. sütőipari szakreferense a paleolit étrenddel kapcsolatosan felidézte: az 1970-es évek egyik híres gasztroenterológusa kezdett kutatásokat: azt a korszakot kereste, amikor még nem volt érelmeszesedés, agyvérzés és magas vérnyomás, és megvizsgálta, mit ettek akkoriban az emberek. Az állatok háziasítása és a mezőgazdasági termelés megjelenése előtt a táplálkozás sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott – az étrend hívei szerint ezen ételekhez kellene visszatérni ahhoz, hogy megszűnjenek a civilizációs betegségek.

– Az emberei szervezet nem tudott alkalmazkodni a modern kor táplálékaihoz, a szervezet pedig védekezik: így alakul ki például a glutén- vagy laktózérzékenység. Az egyre bővülő alapanyagok viszont hozzájárulnak ahhoz, hogy nekik sem kell lemondaniuk a finom falatokról – tette hozzá.

Idegen a szervezet számára

– Évekkel ezelőtt megmosolyogtam a paleoelméletet, ám egyszer egy orvos barátom Mongóliáról beszélt. Az ázsiai ország szakemberei megvizsgálták, hogy vajon mi miatt kezdett erőteljesen emelkedni a rákos megbetegedések száma, és arra a megállapításra jutottak, hogy mindez a búzából készült ételek megjelenésével függött össze. A glutén idegen az emberi szervezet számára, sokaknál ez intoleranciához vezet – mutatott rá Antalicz Miklós, az M-Gel ügyvezetője.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában