Helyi közélet

2017.03.02. 16:48

Elképesztő találmánnyal rukkolt elő a nyíregyházi diák - Hanggá alakítja át a mozgást az okoskesztyű

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánki-iskola kreatív diákja bejutott az országos döntőbe.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánki-iskola kreatív diákja bejutott az országos döntőbe.

Tóth Bence már nem csak karnyújtásnyira van a finálétól. A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei konferencia műszaki- és reáltudományi programjában előadásával olyannyira meggyőzte a szakmai zsűrit, hogy kivívta a részvételt az országos döntőben. Olyan ütős előadással rukkolt elő, mellyel bejutott az országos fináléba a speciális okoskesztyűjével.

Az eszköz mobilis

– Sok olyan oktatószoftverrel találkoztam, amely segít megtanítani a jelnyelvet, de ezek használata időigényes, és egy nyelvet megtanulni nem egyszerű feladat, ezért gondoltam, hogy kicsit más irányból közelítem meg a dolgot – reagált a témaválasztást firtató kérdésre a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákja. Majd rávilágított a kesztyű lényegére: – A flex szenzorok és gyorsulásmérők segítségével az úgynevezett Arduino feldolgozza a kéz és az ujjak mozgását, majd ezt hanggá alakítja. Az eszköz mobilis, ezért a felhasználó magával tudja vinni bárhova.

– A zsűri tagjai nagyon pozitívan álltak hozzá az ötlethez, és külön értékelték azt, hogy elég konkrét jövőbeli terveim vannak a projektet illetően. Szerintem az előadásmóddal is elégedettek voltak – vélekedett.

Fejlesztést igényel

A nagy kérdés, hogy van-e esélye a gyakorlati megvalósításnak, az esetleges tömeg­gyár­tásnak.

– Természetesen igen – vágta rá határozottan Bence. – Maga az alapkoncepció működik, csak kisebb-nagyobb fejlesztésekre van szükség. Ezek a módosítások már folyamatban vannak – árulta el az elektronika és a programozás világa iránt élénken érdeklődő diák, aki szabadidejében szívesen épít érdekes elektronikai áramköröket, vagy éppen programoz valamilyen hétköznapi, látványos, hasznos dolgot.

Kezeskedünk arról, hogy hallunk még a Tóth Bence-féle okoskesztyűről.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában