Helyi közélet

2017.03.02. 18:21

„Én nem írok zsarnokoknak!”

Nyíregyháza - Ez az első kötet, amit 1990 óta cenzúráztak – mondja a történész.

Nyíregyháza - Ez az első kötet, amit 1990 óta cenzúráztak – mondja a történész.

Egyáltalán nem megszokott, hogy egy könyvbemutatót sajtótájékoztató előzzön meg, de dr. Takács Péter történész fontosnak tartotta, hogy A történeti Szatmár vármegye című monográfia megszületésének körülményeit megvilágítsa.

– Minden könyvnek meg van a maga története, és erre a műre ez sokszorosan igaz, hiszen 1990 óra ez az első kötet, amit cenzúráztak – mondta, majd az előzményekről beszélt. – A Kölcsey Társaság elhatározta, hogy monográfiát készíttet a történelmi Szatmárról, és miután sem a levéltár, sem a Nyíregyházi Egyetem történelem tanszékének munkatársai nem tudták elvállalni a feladatot, engem kértek fel a kötet szerkesztésére. Hosszú hónapok után készült el az alkotók számára biztonságot jelentő szerződés, ami három kötet megjelentetésére vonatkozott. Tavaly júliusban a kéziratot átadtam egy rakamazi nyomdásznak, ám novemberig egyetlen kérdésemre sem válaszoltak, a megkeresésekre nem reagáltak, semmit sem tudtam arról, mikor készül el a könyv. Akkor érkezett egy jelzés, ami szerint a könyvben olyan mondatok is vannak, amelyeket ők nem vállalhatnak. Hazugsággal és vallásgyalázással vádoltak, szakmailag és emberileg is megaláztak engem, illetve a kötet szerzőit. Én nem írok zsarnokoknak, és nem hagyom, hogy meghamisítsák a történelmet. Nem hagyom, hogy feledésbe merüljön a nagyenyedi kollégium könyveinek elégetése, a felvinci mészárlás, vagy a magyarlakta falvak felégetése. Ezért bejelentem, hogy a továbbiakban nem vállalok közösséget a Kölcsey Társasággal, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretném a jövőben is Kölcsey Ferencet vagy Szatmár vidékét – mondta dr. Takács Péter.

A Kölcsey Társaság jelen lévő képviselője azt mondta, sajnálja, hogy Takács Péter így döntött, de hozzátette: a társaság részéről senki sem szólt bele abba, hogy mi jelenjen meg a kötetben.

KM-SZA

Reagálás

A Kölcsey Társaság vezetősége megütközve olvasta Takács Péternek a Kelet-Magyarország március 3-i számában közzétett nyilatkozatát, és a leghatározottabban visszautasítja annak a Kölcsey Társaságot érintő minősítéseit. A legközelebbi elnökségi ülésén dönt arról, milyen formában és hogyan kíván részletesebben reagálni Takács Péter megnyilvánulásaira.

- Jánosi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában