Helyi közélet

2017.03.27. 17:21

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve - Torzszülött galambok Tiszalökön, Képzeld tűz Fehérgyarmaton

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es március 27-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es március 27-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. március 28., péntek

Tűz van?

Érdekes eset történt Fehérgyarmaton. A község egyik vendéglőjében megjelent F. Istvánné, és az ajtóban állva odakiáltotta az egyik asztalnál borozgató férjének, „Pista, gyere haza, mert tűz van!”, mire F. István ijedten hagyta ott társait, borát, még a kalapját is, és szaladt felesége után. A jelenet láttán a korcsma vendégei kiszaladtak az utcára, egyikük a templomtoronyba rohant és félreverte a harangot, a többiek pedig ahányan voltak, annyi felé futottak azzal a kiáltással, hogy „Tűz van, tűz van!” – a község lakói erre felriadtak, és vödrökkel, baltákkal, vasvillákkal szaladgáltak ide-oda, mert nem láttak sehol sem vörös fényt. Később derült ki, hogy F. Istvánné csak kitalálta a tüzet, mert másképpen nem tudta hazacsalni a férjét a korcsmából. Amikor a turpisság kiderült, az éjszakai nyugalmukból felvert emberek majdnem megverték a furfangos asszonyt, aki ellen kihágási eljárást indít a rendőrség.

Hatvan éve írtuk

1957. március 31., vasárnap

Torzszülött galambok

B. S. tiszalöki lakos galambdúcában a napokban érdekes dolog történt: két tojásból három fióka kelt ki. Az iker galambfiókák törzzsel egymáshoz voltak nőve. A nem mindennapos érdekesség vonzotta a galambász szomszédait, csodájára jártak.

Ötven éve írtuk

1967. március 29., szerda

Hivatásszeretetből kitűnő

Húsvét első napján történt, este hét órakor. A nagyállomás előtt álló villamosban az utasok már kényelmesen elhelyezkedtek, amikor a kalauz a kocsi végébe szaladt. A villamos belsejében ülők már csak a kedves szavakat hallották: „Add a kezed! Te is!” – kisvártatva az ajtóban megjelent három apróság, nyomukban a hálálkodó nagymama. „Jaj, már azt hittem, lemaradunk” – mondta. A villamos már elindult, amikor egy másik, nagyobbacska fiú elejtett egy csomagot. Nyúlt is utána, de a fiatal kalauznő ügyesebb volt, már adta is oda a gyereknek. Az utasok összenéztek, mosolyogtak. Valami barátságos, ünnepi hangulat lengte át a 813-as villamoskocsi belsejét és az emberek szívét. Nem tudom, lány volt-e vagy asszony a villamoskalauz, volt-e gyereke vagy sem, de annyi bizonyos: hivatásszeretetből és emberségből percek alatt kitűnőre vizsgázott.

1967. április 2., vasárnap

Sipkay Barna József Attila-díjas

Szombaton a Fészek Művészklubban kiosztották a hazánk felszabadulásának 22. évfordulója alkalmából adományozott művészeti díjakat. Az ünnepségen megjelent Ilku Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának póttagja, művelődésügyi miniszter, aki sok sikert kívánt a kitüntetettek további munkásságához, majd átnyújtotta az irodalmi és művészeti díjakat. Megyénkből Sipkay Barna, a Kelet-Magyarország olvasószerkesztője szerepelt a kitüntetettek között – novelláiért és a Boldogtalan boldogság című regényéért József Attila-díjat kapott.

Negyven éve írtuk

1977. március 27., vasárnap

Nyitásra kész a vadaspark

Több mint egyéves munka után nyitásra kész a sóstói vadaspark. Az építkezés mindössze 300 ezer forinttal kezdődött, a nyíregyházi vállalatok és intézmények kezdettől fogva sokat segítettek – aktív társadalmi munkájukkal további 450 ezer forintos értéket teremtettek. A karámok, ketrecek elkészültek, s megérkeztek az állatok is. A parkban jelenleg 13 állatfaj – köztük őz, dámvad, mókus, vaddisznó, tengerimalac, fácán, muflon – 42 képviselője lelt otthonra. A veszprémi állatkert és a kecskeméti városi tanács ajándékozta őket a vadasparknak, a két hatalmas barnamedve a Szovjetunióból érkezett. Az állatokat természetes környezetben, gazdagon fásított, füves, virágos, jó levegőjű területen helyezték el. Az építés során a háromhektáros parkból csupán két fát kellett kivágni, helyettük 140 csemetét telepítettek. A létesítmény megnyitását március 31-én tartják, az ünnepségre meghívják azokat a vállalatokat is, amelyek a legtöbbet segítették az építésben. A közeljövőben újabb munka vár az aktív fiatalokra, KISZ-esekre: a nyíregyházi városi tanácstól kapott 500 ezer forintból kerítést állítanak a vadaspark köré.

1977. április 1., péntek

Megszűnt a gőzvontatás

Jelentős állomásához ér­kezett a hazai és a szabolcsi vasúti közlekedés. Csütörtökön ünnepélyes keretek között elhagyta az utolsó gőzmozdony Nyíregyházát, s ezzel végérvényesen megszűnt a gőzvontatás Szabolcs-Szatmárban. Széll Géza, a vasúti igazgatóság osztályvezetője megemlékezett a szabolcsi gőzvontatás jelentős dátumairól. Hozzátette: a gőzvontatás megszűnése nemcsak népgazdasági érdek, hiszen a villamos és Diesel-mozdonyok üzembe helyezésével csökken a vasút okozta környezetszennyezés is. Halász Ferenc, a nyíregyházi vontatási főnökség vezetője elmondta: a mozdonyok személyzetét már átképezték. Az ünnepség résztvevői végezetül szimbolikus pillanatok részesei lehettek: a 424-es sorozatú gőzmozdony utolsó megyebeli útjára indult, miközben megérkezett a vontatási főnökségre Európa egyik legkorszerűbb Diesel-­mozdonya, az M41-es, ­amelynek társaival ezentúl lebonyolítják majd a forgalmat Szabolcs-Szatmár megyében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában