Helyi közélet

2017.03.17. 07:52

Havonta tízmilliárdot hagyunk a patikákban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Évente 170 millió vényt adunk át a patikusoknak, legtöbbször a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi, emésztőrendszeri betegségünkre felírt gyógyszerért kell a patikába menni, a legtöbbet a 65–69 éves korosztály költi gyógyító szerekre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Évente 170 millió vényt adunk át a patikusoknak, legtöbbször a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi, emésztőrendszeri betegségünkre felírt gyógyszerért kell a patikába menni, a legtöbbet a 65–69 éves korosztály költi gyógyító szerekre.

A legtöbb orvosságot az Alföldön és Észak-Magyarországon vásárolják, s akkor még nem is számoltunk a recept nélkül kapható készítményekkel.

Soha nem dohányoztam, nem ittam, mégis volt egy szívrohamom, két szívműtétem, magas a vérnyomásom, tönkrementek az ízületeim – áll a nyíregyházi patika pultjánál Kati néni, és a kezében hat receptet tart.

– Ez a havi adag, tb-támogatással fizetek értük 18 ezer forintot. Egy nap alatt több mint húsz szem gyógyszert kell bevennem, s ebben nincs olyan, amit nem orvos írt fel vagy javasolt volna. Volt ez több is, de mondtam a doktor úrnak, találjon ki valamit, mert a rengeteg bogyó fog megölni – húzza meg a vállát a 72 éves nyugdíjas néni, és annak még tud örülni, hogy neki csak ennyi orvosságot kell szednie, a szomszédasszonya tőle is rosszabb helyzetben van.

A doboz árulkodóbb lenne

Havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly vényköteles gyógyszerekre a magyarok; a legtöbb gyógyszert szív- és érrendszeri betegségekre írják fel az orvosok – írja a Világgazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közlésére hivatkozva. Évi 170 millió receptet váltunk ki a gyógyszertárakban, ebből 140–150 millió tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot az idősek, a 65–69 éves korosztály költi gyógyszerre. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel a legtöbb orvosságot, évente ezekre a szerekre több mint 35 milliárd forintot költünk, a legtöbb gyógyszert az Alföldön és Észak-Magyarországon (39,4 százalék) vásárolják.

– A havi 10 milliárd forint és az évi 170 millió recept elsőre valóban sok – ismeri el dr. Tari János. A Magyar Gyógyszerészi Kamara területi elnökét mint gyakorló gyógyszerészt kérdeztük a tapasztalatokról, s azt mondja: sokkal többet árulna el, ha nem forintban, hanem dobozban adták volna meg az adatokat, ám kétségtelen tény, sok gyógyszert fogyasztunk, szedünk.

– Ebben pedig komoly szerepe van az egészségtelen, mozgásszegény életmódnak, a rossz táplálkozási szokásoknak, az elhízásnak és a szociális helyzetnek – sorolja a vidéki kisvárosban patikusként dolgozó szakember. Náluk is legtöbben mozgásszervi, emésztő-, valamint szív- és érrendszeri panaszokra felírt receptekkel térnek be a gyógyszertárba, pedig a betegségek egy része megelőzhető lenne, vagy időben felfedezve gyorsabban és eredményesebben gyógyítható. A támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt a statisztika szerint, az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van.

Az adatokban benne sincs, hogy mennyit hagyunk a patikapénztáraknál a recept nélkül kapható készítményekre.

– Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de nem vagyok a gyógyszerreklámok híve, mert indokolatlanul készteti vásárlásra az embereket – osztja meg a véleményét lapunkkal a gyógyszerész, és hozzáteszi: kérje mindenki a szakember véleményét. A másik „nem ritka” eset, hogy valaki azért akar ilyen vagy olyan nem vényköteles gyógyszert venni, mert a szomszédnak jó volt.

Az olcsóbbat ajánlják

– Vegyes a kép, van, akit le tudunk beszélni róla – említi Tari János, és ők is azt érzékelik, ötvenéves kor fölött fokozatosan nő a gyógyszerfogyasztás. És látják azt is, amikor valaki a költségek miatt nem teheti meg, hogy kiváltja az összes gyógyszert. Ilyenkor a patikában miden esetben felajánlják azt a gyógyszert, amiben ugyanaz a hatóanyag van, csak alacsonyabb, elérhetőbb áron. Magyarországon jelenleg 2312, működési engedéllyel rendelkező közforgalmú gyógyszertárba, illetve 677 fiók- vagy intézeti gyógyszertárba térhetnek be az emberek.

KM-BM


Jelentős a támogatás

A tb-támogatás az inzulinok és vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények esetében nőtt jelentősen az elmúlt években. A legnagyobb tb-támogatásban a leukémia és más daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, valamint az antipszichotikumok részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában