Helyi közélet

2017.03.04. 10:00

Megyei csodáink tárháza

Anarcs - Megyei értéktár: huszonegy új szereplőt választottak be az örökséggyűjteménybe.

Anarcs - Megyei értéktár: huszonegy új szereplőt választottak be az örökséggyűjteménybe.

– A legutóbbi ülés után is az egyik frissen beválasztott érték otthonában, a nyíregyházi Kodály-iskolában, a Cantemus Kórus székhelyén találkoztunk a sajtó képviselőivel. Hagyományteremtő szándékkal tartjuk tehát az aktuális beszámolót az anarcsi Czóbel-kúriában. Végigkísértem a megújulás folyamatát, s úgy gondolom, ettől méltóbb helyszínt nehezen találtunk volna az új megyei értékek ismertetésére. Bevallom, mindenképpen szerettem volna bemutatni az épületet, amibe mostanra ismét élet költözött – árulta el Baracsi Endre.

Olyan állapotba került a kúria, ahogyan azt a régiek meséiből megismerhettük.

Kalinák József

Tovább bővül a lista

– Huszonegy új értékkel bővült február végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár, ezzel hetvenhárom épített és természetes környezeti, valamint kulturális örökség szerepel a listán. Természetesen ez korántsem egy végleges szám, továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több érték kapjon helyet a gyűjteményben, hiszen megyénk számos csodával rendelkezik. Azon munkálkodunk, hogy legyenek olyan hagyományaink, melyeknek helye van a Nemzeti Értéktárban, esetleg a Hungarikumok között is – mutatott rá a megyei közgyűlés alelnöke.

Kellemes, vidéki környezetben

– Az önkormányzat és az itt élő emberek nagyon régóta vágynak arra, hogy olyan állapotba kerüljön a kúria, ahogyan azt a régiek meséiből megismerhettük. Éppen ezért nagy örömmel fogadtuk a kormány segítségét, az pedig, hogy sikerült úgy helyreállítani az épületet, hogy bekerülhetett a megyei értéktárba, külön kitüntetés számunkra – mondta el lapunk érdeklődésére ­Kalinák József János. A község polgármestere hozzátette: a Czóbel-kúria az anarcsiak mellett a turisták, irodalmárok, természetkedvelők számára is olyan látogatási központ lesz, ahol órákat tölthetnek majd el a kellemes, vidéki környezetben, és megismerhetik a régebbi, kisnemesi életforma egyes részleteit.

- KM-CsA -


A februári ülésén felvett új megyei értékek

Épített környezet: az anarcsi Czóbel-kúria, a cégénydányádi Kölcsey-Kende-kúria és parkja, a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum, a vásárosnaményi Tomcsányi-kastély, a nagyari Luby-kastély, a volt járásbíróság épülete Nagykállóban, a nagykállói református műemléktemplom és a Rákóczi-torony, a nagykállói régi zsidó temető és Taub Eizik Izsák csodarabbi sírhelye, Szabolcs megye egykori székháza Nagykállóban, a tarpai szárazmalom. Természeti környezet: a Dédai-erdő, a Bockerek-erdő, Nagykálló-Harangod mint jellegzetes nyírségi táj. Kulturális örökség: a Beregi Múzeum mint térségi muzeális intézmény, a Szatmár Táncegyüttes munkássága, a tiszacsécsei Móricz Zsigmond emlékház, dr. Korányi Frigyes munkássága, a Kállai kettős zenéje és koreográfiája, Simonyi József, Nagykálló szülöttjének emlékezete, Ratkó József irodalmi munkássága és közéleti tevékenysége, Kéry Péter Szabolcs-Szatmár-Bereg megye történelméről, természeti értékeiről, néprajzáról szóló filmalkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában