Helyi közélet

2017.03.17. 11:25

Negyedszázada városi rangban Tiszalök

Tiszalök - Egy település életében rendkívüli jelentőségű az a pillanat, amikor – megfelelve az elvárt feltételeknek – városi rangra tehet szert. Ezért is tartják nagy becsben s emlékeznek meg minden évben a jeles napról az önkormányzatok.

Tiszalök - Egy település életében rendkívüli jelentőségű az a pillanat, amikor – megfelelve az elvárt feltételeknek – városi rangra tehet szert. Ezért is tartják nagy becsben s emlékeznek meg minden évben a jeles napról az önkormányzatok. Tiszalök csütörtökön ünnepelte várossá válásának negyedszázados jubileumát, s a különleges képviselő-testületi ülésen – a megyei és járási közjogi méltóságokon kívül – a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor is részt vett.

Fény az alagút végén

A színvonalas műsorszámokkal tarkított esemény az elmúlt 25 esztendő polgármestereinek a visszaemlékezéseivel kezdődött, a jelentől haladva a nevezetes dátum felé. Gömze Sándor, Tiszalök jelenlegi vezetője a kezdeti nehézségek felelevenítése után lelkesen beszélt azokról az időkről, amikor a 2013-as állami konszolidációnak köszönhetően, s a lábra állást követően lassan megteremtődtek a feltételek a városa biztonságos működtetéséhez.

Király Sándor a várossá válás izgalmait és emlékeit idézte fel a pályázat benyújtásától az 1992. január 1-jével hivatalossá váló győzelem megéléséig. Drótos Vince – amint az a nagy pillanatok kiváltotta lelkiállapotban nem ritka – könnyeivel küzdve emlékezett a lepergő évtizedekre. Református lelkészként arra figyelmeztetett, hogy egy városért nem csak a vezetők felelősek. Alulról jövő összefoglalásra is szükség van, s imádkozni sem szégyen a vezetőkért, hogy azok a legjobbat tehessék a közösségért.

A népesség képessége

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról biztosította a várost és vezetőit, hogy mindig partner lesz a pályázati lehetőségek kiharcolásában. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke pedig – azon túl, hogy Illyés Gyulát idézte, közösségeket összetartó „kovászemberekről” és hazáról szólt – egyebek mellett egy különleges szójátékkal világította meg a város és a benne élők oda-vissza működő egymásra utaltságát.

– Meglehetősen gyakran hallunk arról, hogy egy településnek legyen népességmegtartó képessége. Ám szerintem legalább ennyire fontos, hogy a népességben is meglegyen annak képessége, hogy tudjanak egymáson segíteni. Vagyis nem csak népességmegtartó képességre, de képességmegtartó népességre is szükség van a fejlődéshez – fogalmazott Baracsi Endre alelnök.

KM-MJ


Fontos a boldoguláshoz

– Egy önkormányzatnak, egy képviselő-testületnek elsősorban az a feladata, hogy helytálljon a közösségért, amelyben megválasztották – szögezte le a program végén köszöntőjében Pogácsás Tibor államtitkár, majd így folytatta: – Egykor polgármesterként valami fontosat magam is megtanultam. Attól ugyanis, hogy egymásra rakjuk a köveket, hogy házakat és utakat építünk, még nem leszünk feltétlenül boldogabbak. Egy város boldogulásához olyan emberekre is szükség van, akiknek díszpolgári címet adhatunk, vagyis akikre büszkék lehetünk, mert a vállukon viszik egy város, egy közösség jó hírét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában