Helyi közélet

2017.03.28. 16:42

Nem nyolc, kik azok a négyek!

Nyíregyháza - Játékosan és tanulságosan telt a visegrádi árvák hetedik nemzetközi találkozója.

Nyíregyháza - Játékosan és tanulságosan telt a visegrádi árvák hetedik nemzetközi találkozója.

Magyar, cseh, szlovák és lengyel állami gondozott fiatalok is részt vettek a Visegrádi árvák hetedik, márciusban megtartott nemzetközi találkozóján a szlovákiai Ruzomberokban. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta program nyitó konferenciáján bemutatkoztak a résztvevők, majd kiderült, miért pont az említett országokból verbuválódott össze a mintegy negyven fiatal.

A szervező Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VÁGOE) többek között arra is kíváncsi volt, mit tudnak az állami gondozottak a visegrádi országok közötti együttműködésről, az egyes országok hagyományairól, történelméről. A foglalkozásokon arra törekedtünk, hogy a fiatalok minél alaposabban megismerjék a visegrádi négyek országait és tisztában legyenek a saját nemzetük szerepével.

A workshop-ok nagy segítséget nyújtottak ehhez, a jelenlévők érdeklődve hallgatták a beszámolókat a V4-ek történelméről. A Visegrádi Együttműködés lényegére egy sokatmondó prezentáció világított rá, amit interaktív beszélgetés, tapasztalatcsere követett.

Ismerd meg a mi hazánk!

A folytatásban a demokrácia fogalmára, ismérveire fókuszáltunk, a csapatok tudását játékos feladatokkal és kvízkérdésekkel mértük össze. A nap zárásaként lengyel–magyar kulturális estet rendeztünk, ahol az egyes országok kultúrája és gasztronómiája is terítékre került.

Másnap Activity-feladatokkal elevenítettük fel a tanultakat, és – fizikai erőnlétünkre is ügyelve – sportprogramon vettünk részt. Este a Csehországból és Szlovákiából érkezettek mutatták be hazájukat, kultúrájukat.

A záró napon közösen összegeztük és értékeltük a találkozó tapasztalatait.

- Juhász Sándor, Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete, Nyíregyháza -

Az együttműködésről

A Visegrádi Együttműködés (vagyis visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek) Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen közép-európai országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában