Helyi közélet

2017.03.30. 17:04

Nyíregyházi közgyűlés - A Park Hotelt elcserélnék a zöld irodaházra

Nyíregyháza - A nyíregyházi városi közgyűlésen elfogadták a rendőrség és a katasztrófavédelem beszámolóját is.

Nyíregyháza - A nyíregyházi városi közgyűlésen elfogadták a rendőrség és a katasztrófavédelem beszámolóját is.

Nyíregyháza. Szófordulatokban gazdag, gyakori hozzászólásokban bővelkedő, epés megjegyzésekben dús, az első napirendi pontot hetven percig elnyújtó volt a márciusi városi közgyűlés. Az elmúlt hónap történéseit bemutató kisfilm utáni kiegészítésében dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) közölte:

– A hét elején népes hallgatóság tisztelte meg városunk bemutatkozását a római magyar nagykövetséggel együttműködésben rendezett Smart City Nyíregyháza találkozón, ahol a Digitális Magyarország fejlesztési program keretében működő projekteket mutattuk be.

A konferenciát követő üzleti megbeszéléseken több olasz vállalkozó is jelezte abbéli szándékát, hogy személyesen ismerjék meg a befektetési lehetőségeket. A fórumon Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos kijelentette: „A 21. században az számít leginkább, hogy Nyíregyháza digitális szempontból is élen jár Európában”.

A római képeslap után az ellenzékiek postázták a kérdésözönüket: „Mi lesz a Zay-iskolával?” (Jeszenszki András, MSZP) „Reális volt-e a Szarvas utcai ingatlan 140 millió forintos eladási értéke?... Van-e esély a Legoland City Center megvalósítására, vagy csak kommunikációs túlbuzgóságról volt szó?” (Nagy László, MSZP) „Tudják-e, hogy a Tiszavasvári felüljáró alulnézetből is mennyire veszélyesen néz ki?” (Póka Imre, független).

Dr. Kovács Ferenc mindegyik felvetésre reagált:

– A fenntartó állami szervet megkereste a görögkatolikus egyház, a határidő május 30-a. Engem az érdekel, hogy érintené az esetleges váltás a Zay-iskola jövőjét. Először is kikérik a tanárok és a szülők véleményét, utána alakítjuk ki az álláspontunkat. Áprilisban összeül majd a köznevelési kerekasztal is.

– A Szarvas utcai ingatlan vételáráról nincs információm. A nyíregyházi tulajdonos elmondta, hogy modern irodaházat tervet, ami a jelenlegi állapotában komoly felújításra szorul.

– A Legoland City Center nem tényként hangzott el, hanem lehetőségként. Kormányhatározat van a 9,5 milliárd forintos támogatásról, amiből úgynevezett tematikus park létesülhetne a városban. Négy éves előzmény után most ott tartunk, hogy tisztáznunk kell a helyzetet, miközben abszolút jó szándékkal szeretném Nyíregyháza javát szolgálni.

– A Tiszavasvári úti felüljárót belátható időn belül felújítják – nyomatékosította a polgármester.

Béres Csaba (Jobbik) átnyújtotta azt az ívet Bocskai Péternek, a NyírVV ügyvezetőjének, amelyet 120-an írták alá, és elégedetlenek a felsősimai útviszonyokkal. Vassné Harman Gyöngyi (Fidesz-KDNP) közölte, hogy rendbe tették az ottani utakat, gréderezték, kövezték, minden tőlük telhetőt megtettek, nem érti a felbujtatást. Szerinte Béres Csaba olvadás után járhatott a területen, és ellene hergelte az embereket.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) is hozzászólt a Legoland City Center-témakörhöz:

– Senki sem vitathatja, hogy a polgármester sokat tesz a városért. Ez egy álomgyilkosság, olyan, mint a budapesti olimpia megrendezésének bojkottja. Nem szép dolog kajánul mosolyogni azon, hogy ez egy rossz kommunikáció következménye. Igenis örülni kell a 9,5 milliárd forintos támogatásról szóló kormányhatározatnak, és bízni abban, hogy tényleg megvalósul az álom.

Elfogadták a képviselők, hogy az állami tulajdonú, sóstói, korábbi Park Hotel és a hozzá kapcsolódó öt ingatlant az önkormányzati tulajdonú, Hősök tere 9. szám alatti ingatlanra („a zöld irodaházra”) cseréljék, és egyúttal intézkedésre kérik dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert.

– Ez példaértékű megállapodás lenne. A turisztikai fejlesztés fontos Sóstón, emellett pedig Nyíregyháza is gazdagodna egy modern irodaházzal, amelyet több mint 90 százalékban használ most a kormányhivatal. Az épület felújításra szorul, amit a kormányzat finanszírozna, és a városkép szempontjából is fontos, hogy az ingatlan megújuljon.

Döntés született arról is, hogy a város az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek (a korábbi Volánnak) 654 millió forintot biztosít a veszteség pótlására. Azonban az ÉMKK által benyújtott igény ettől jóval több (915 milliót követel Nyíregyházától). Az önkormányzat sokallja az összeget, ezért e téren is dr. Seszták Miklóstól várják a megnyugtató döntést, a labda a minisztérium térfelén pattog.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság 2016-os tevékenységét egyhangúlag elfogadták. Dr. Illés László r. alezredes, kapitányságvezető „szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott” esztendőnek nevezte a tavalyit, mely során az országos migrációs helyzet kezelése és a terrorkészültség is komoly feladatot jelentett. Tóth Imre (Fidesz-KDNP) arra kért választ, hogy van-e lehetőség a polgárőrök jogkörének bővítésére, illetve kifogásolta, hogy egyesek lóháton vagy hintóval közlekednek a kerékpárutakon. Dr. Illés László elmondta: „A jogkörbővítés már több fórumon felmerült, bízunk a törvényalkotókban, a polgárőrök észlelései segítik a munkánkat. A lóháton közlekedés nem megengedett a kerékpárúton, szabálysértésnek minősül, erre felhívom a kollégák figyelmét”.

Tájékoztató és beszámoló hangzott el a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2016. évi tevékenységéről.

Gerebenics Károly tű. alezredes, mb. katasztrófavédelmi kirendeltségvezető: – Százegy ember életét sikerült megmenteni a beavatkozások során. Már egy ember élete is nagyon sokat számít!

Toldi András tű. őrnagy, tűzoltóparancsnok: – Országosan is elismerik a munkánkat, ezt példázzák a bátorságért és a hősies helytállásért kapott érmek, illetve az év tűzoltója cím.

Varga Béla tű. ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója: – Nyolc év után volt ismét tűzoltóbál Nyíregyházán, ami megerősítette, hogy van rá igény, és a munkában is érzékelhető, hogy milyen összetartó, hatékony csapatról van szó.

KM-LTL


Nyíregyháza - A városi közgyűlés 16. napirendi pontja volt a Bozsik József Labdarúgó Akadémia értékesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában