Helyi közélet

2017.03.22. 13:27

Példamutató életutak az elismerések mögött

Csenger, Nyíregyháza - A három kitüntetett nagyon sokat tett le az asztalra.

Csenger, Nyíregyháza - A három kitüntetett nagyon sokat tett le az asztalra.

Saját fejlesztés a „Szamos Kölyök”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át a napokban nemzeti ünnepünk alkalmából Juhász János, a csengeri Szamos Cipőipari Kft. ügyvezető igazgatója.

Hazatérés friss diplomával

Gépészmérnöknek készült, de irányt váltott, amit a később feleségül vett ifjúkori barátnőjének köszönhet, aki hírét véve a Csengerben szerveződő cipőgyárnak, anno rábeszélte kedvesét a könnyűipari műszaki főiskolára, melynek szemesztereit is beleszámítva Juhász János immár negyvenegy esztendeje van a magyarországi cipős szakmában.

Friss diplomájával a zsebében 1979-ben hazatért, s elhelyezkedett a Minőségi Cipőgyár nyírbátori gyáregységének már javában működő csengeri üzemegységében, ahol öt év elteltével kiváló munkájával és szorgalmával már az üzemigazgatóságig vitte.

A „Mino” felszámolása után 1990-ben megalakult a Szamos Kft. Csengerben. Rá egy évre indult a kapcsolat a Josef Seibel céggel, amely 1995-ben teljesedett ki egy csengeri gyár elindításával, hogy aztán a 2015-ös „útelágazásukig” gyártsa a neves német cipőket Juhász János igazgatása alatt.

Ettől kezdve Juhász János teljes mellszélességgel vetette bele magát a saját gyermekének számító Szamos Kft. továbbfejlesztésébe.

Természetes anyagokból

A Szamos Kft. dolgozói létszáma jelenleg meghaladja a 400 főt, amivel a térség legnagyobb foglalkoztatója. Az üzem tevékenysége külföldi cégeknek végzett bérmunkából és saját gyerekcipői gyártásából tevődik össze. Az éves termelése – évente növekvő – jelenleg félmillió pár cipő, amelyből százezer a 2007-től gyártott saját fejlesztésű „Szamos Kölyök”. Ez a magyar márka természetes anyagok használatával és magas minőségi követelmények teljesítésével akar a gyermekek lábának kedvezni. 2008-ban startolt az egészséges gyermekláb fejlődését jobban szolgáló, nagy sikernek örvendő, supinált termékcsaládjuk.

Névjegy

Születési év, hely: 1956, Csengerújfalu

Végzettség: Szerves vegyész gyártó szakiskola, Kazincbarcika

Könnyűipari Műszaki Főiskola Budapest(1979).

Pályafutás: Főiskolás korában családot alapít. Felesége, Dudás Klára egy családi vállalkozást vezet. Két lányuk közül Anita jogász Csengerben, Andrea közgazdász a fővárosban, Gábor fiuk egyetemista Debrecenben. Hobbija a munka, a család, az utazás párjával kettesben. A Szamos Kft. történetét a töretlen fejlődés jellemzi, ami a mai napig tart. Ez köszönhető a folyamatos technológiai fejlesztéseknek és az állandó megújulásra képes szakembergárdának, az üzleti tisztességnek, a jó minőségű termék előállítására való törekvésnek.


A tárogató „nagykövete”

A magyar zenei kultúra ápolása terén kifejtett munkájáért, a hungarikumnak számító tárogató hazai és nemzetközi népszerűsítéséért a köztársasági elnök javaslatára a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta meg nemzeti ünnepünk alkalmából Nagy Csaba tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke.

Biztos családi háttér

A magas rangú állami elismerést a fővárosi ünnepségen nem tudta átvenni az előadóművész, ugyanis már korábban elkötelezte magát a Szilágyság iskoláiba, illetve az ottani 1848-as ünnepségekre. A tervek szerint a kitüntetést az augusztus 20. alkalmából rendezendő díj­átadási ünnepségen veszi majd át.

– Bár az elismerés egy embernek szól, de ahhoz, hogy ez az egy ember végezni tudja a felvállalt hivatását vagy szolgálatát, kell egy megfelelő, biztos családi háttér is, ami segíti a gyakran göröngyös utakkal járó munkát – mondta el érdeklődésünkre Nagy Csaba, akit arról is faggattunk, hogyan került kapcsolatba a tárogatóval.

– A Bessenyei György Tanárképző Főiskolán történelem-ének-zene szakos hallgató voltam. A kiváló népzenetudós, Dancs Lajos tanár úr vetette fel, hogy a nyíregyházi határban van egy juhász, aki nagyon ügyesen játszik tárogatón, a tudományos diákköri konferenciára egy dolgozatot készíthetnék róla. Így is történt, elkészült a dolgozat, ennek a népi tárogatósnak a dallamvariáló és -díszítő készségét dolgoztam fel, közben pedig kedvet kaptam a tárogatóhoz. A dolgozat lektora egyébként Sárosi Bálint, a híres népzenekutató volt. Mindennek már több mint negyven éve – elevenítette fel a kezdetet Nagy Csaba, aki később a főiskolai diplomája mellé klarinét szakos tanári képesítést is szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán.

– Hosszú volt az út, amíg a tárogatós juhásztól eljutottam a történelmi zenén keresztül egészen a kortárs zenéig. Ami egyébként a tárogató körül mostanában történik, az mind reményekkel tölt el, hiszen országos és nemzetközi hírű zenészek a népzenétől a történelmi zenén át a dzsessz és kortárs zenéig magas szintre emelték a mércét.

Névjegy

Születési év, hely: 1952, Miskolc

Végzettség: A Bessenyei György Tanárképző Főiskolán történelem-ének-zene szakon szerzett tanári diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán végzett klarinét szakos tanárként.

Pályafutás: A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola klarinét szakos tanára volt több évtizeden keresztül, ma már nyugalmazott pedagógus. A Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke. Nagy érdeme van abban, hogy a tárogató 2015 decemberében elnyerte a hungarikum címet. Országos Tárogatós Találkozók és Tárogatós Világtalálkozók fáradhatatlan és lelkes szervezője.


Méltóvá válni, s annak maradni

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából nemrég Liszt Ferenc-díjat vehetett át Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus vezető karnagya. Az elismerést kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenységével vívta ki.

Ötből az egyik

– Az egészet nagy titokban tartották, s egy levélben csak annyit közöltek, hogy jelenjek meg egy díjkiosztó ünnepségen, de azt már nem, hogy miért. Így aztán az utolsó pillanatig tele voltam feszültséggel – idézte fel a történteket lapunk számára a népszerű fiatal karnagy.

– Meg kellett tehát jelennem március 14-én a Pesti Vigadóban, ahol a széksorok között különféle művészeti ágak képviselői foglaltak helyet. Azt sejtettem, hogy nem ok nélkül vagyok ott, de mivel más zenei elismeréseket is kiosztottak, nem tudhattam, mire is tartottak érdemesnek.

– Mindez akkor derült ki, amikor a Liszt-díjasok csapatához érkeztünk a felsorolásban. Állítólag száznál is több jelölt közül öten kapták meg ezt a szép kitüntető elismerést, s amint akkor az számomra is nyilvánvalóvá vált, közöttük lehettem én magam is.

– Hihetetlenül nagy megtiszteltetés, aminek a birtokában ilyenkor óhatatlanul egy hatalmas „megfelelési kényszer nyomja” a vállát a díjazottnak – beszélt az élmény lelki hátteréről. – Soha nem gondolkoztam azon, hogy vajon fognak-e engem valaha delegálni ilyesmire, ezért is volt óriási meglepetés és kimondhatatlan öröm. Abban a pillanatban persze az ember annyira meg van illetődve, hogy a legfőbb gondja, nehogy orra bukjon a díj átvételekor. Ehhez nem lehet hozzászokni, nem úgy, mint egy kórus dirigálásához. Az öröm pedig igazán akkor teljesedett ki, amikor a barátok és az ismerősök együtt örültek velem. Rengeteg üzenetet és gratulációt kaptam, s a felém áradó szeretet nagyon-nagyon jól esett.

Örömteli találkozás

– Ilyenkor az első néhány próba is rendhagyó. Egy ideig minden instrukciómat kétszer átgondoltam, vajon méltó-e Liszt Ferenc nevéhez – mondta nevetve. – Persze, ez a lelkiállapot nyilván gyorsan el fog múlni, ami jól is van így, hiszen ha sikeresek akarunk maradni, s továbbra is meg akarunk felelni ennek a rangnak, a mindennapok teendőire kell koncentrálni. Nyilván arra is gondoltam, hogy az elismerést meg kell köszönnöm a velem 10 éve együttműködő kórusnak is. S mivel mindkét részről készültünk erre az alkalomra, meglehetősen örömteli lett az első találkozás – tudtuk meg Szabó Soma Liszt-díjas karnagytól. KM-MJ

Névjegy

Születési év, hely: 1974, Nyíregyháza

Iskolái: Kodály Zoltán Általános Iskola (Nyíregyháza); Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola (Debrecen); Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Budapest)

Pályafutás: vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak és a Cantemus Fiúkórusnak. Tanít a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban, alapító tagja, egyben művészeti vezetője a Banchieri Énekegyüttesnek. Karvezetést és reneszánsz társas éneklést tanít nemzetközi mesterkurzusokon Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban.

Elismerések: Artisjus-díj, Megyei Prima-díj (közönségdíj), KÓTA-díj, Nyíregyháza Város Kultúrájáért Katona Béla-díj

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában