Helyi közélet

2017.03.10. 10:31

Táncfesztivál a tervekben

Nyíregyháza - Művészi szinten – az alapoktól egészen a felsőoktatásig.

Nyíregyháza - Művészi szinten – az alapoktól egészen a felsőoktatásig.

A Magyar Táncművészeti Egyetem felelős partnereként, a képzés specialitásait kiemelten kezelve új tantermet alakított ki és adott át a Nyíregyházi Egyetem.

– Városunkban az utánpótlás biztosított, köznevelési intézményeink és civil szervezeteink élen járnak ebben. Ennek szellemében készült el, s vesszük birtokba a képzést szolgáló, újonnan ki­alakított tánctermet – jelentette be Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézményi központ vezetője.

– A magyar oktatási rendszer egyik jellegzetessége, hogy a képzési intézmények együttműködése nehézkes, de vannak örvendetes kivételek, amilyenre itt látunk példát – osztotta meg gondolatait a felsőoktatásért felelős államtitkár.

Dr. Palkovics László utalt arra is: az ország keleti felében érzékelhetően erős az igény a kulturális értékek, hagyományok ezen ágának ápolására.

– Ebben a városban a néptánc több generáción átívelő örökség, büszkék vagyunk a három nagy néptáncegyüttesünkre, melyek állandó fellépők ünnepeinken. Erre építve tervezhetünk ebben az évben nagyszabású néptánc fesztivált is – emelte ki dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere.

A következő tanévre is

– Az alapképzési szakot a következő tanévre is meghirdettük, remélve, hogy újabb 25 hallgató kezdheti meg tanulmányait 2017 szeptemberében a Nyíregyházi Egyetem falai között – tekintett előre Ferencziné dr. Ács Ildikó oktatási rektorhelyettes.

Külön kiemelte: Budapest mellett Nyíregyháza az egyetlen olyan település, ahol a népi kultúra ápolása, továbbadása az alapfokú művészetoktatási képzéstől a középfokon át a felsőoktatásig összekapcsolódik.

Ez nemcsak a néptáncra, hanem a népzenére is vonatkozik, s mindezt komplex rendszerré egészíti ki a táncegyüttesek, a civil szervezetek munkája.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában